Connect with us

Култура

„Сократ, Иисус, Буда“ от автора на „Душата на света”

Avatar

Публикувано

на

Cover Socrat Iisus i Buda

На 17 март  авторът на „Душата на света“ се завръща със заглавието „Сократ, Иисус, Буда” – извор на безценни духовни послания, предназначени за широк читателски кръг.

Сократ, Иисус, Буда“ (превод: Владимир Атанасов, изд. „Колибри“) е мъдро и вдъхновяващо четиво, което резюмира идеите на тримата най-велики духовни учители в историята на човечество. Според тях човекът е безсмъртен, животът му не се изчерпва само в краткото му пребиваване на земята. Той трябва да търси истината, да опознава себе си и да се стреми да бъде свободен. Но този процес не би имал никаква стойност без върховната добродетел, наречена „справедливост“, и без крайъгълния камък на конструкцията – любовта, независимо дали става дума за будисткото състрадание, сократическия ерос или християнската агапе. А истинският въпрос пред нас днес е следният: може ли човешкото същество да е щастливо и да живее в хармония с ближните си в цивилизация, построена изцяло върху идеала на „притежанието“? Не –отговарят категорично Буда, Сократ и Иисус.

Фредерик Льоноар е популярен френски философ и социолог, роден през 1962 г. в Мадагаскар. Автор е на множество есета, романи и повести, преведени на двайсет езика и продадени в 40 милиона екземпляра, известен е с трудовете си върху природата на будизма и християнството. Обича да изследва „противното на онова, в което вярва“, подлагайки на изпитание собствените си убеждения. Смята, че съвременният човек е изгубен в материализма и хедонизма и все по-силно усеща невъзможността да си отговори на важни екзистенциални въпроси, за да намери път към щастието и духовното равновесие.

Continue Reading
Advertisement