Connect with us

Музика

Солисти от сцените на Арена Ди Верона, Миланската скала и Болшой театър в “Севилският бръснар” на 6 март в НДК  

Avatar

Публикувано

на

Марина Де Лизо, Владислав Горай и Деян Вачков са гост звездите в оперната продукция “Севилският бръснар”, която ще се състои на 6 март в Зала 1 на НДК. Те се присъединяват към балета, хора и оркестъра на Държавна опера Русе, за да ни представят една от най-жизнерадостните и весели опери на всички времена. Ще се насладим и на изпълненията на доказалите класата си на сцената на Зала 1 на НДК солисти Александър Крунев в ролята на Фигаро и Пламен Бейков като доктор Бартоло. Диригент на спектакъла е двукратният носител на престижната награда „Кристална лира“ Найден Тодоров.

Малко са оперите, а още по-малко са комичните, в които има толкова много любими на милиони хора арии, дуети и ансамбли. Росини сам избира да композира “Севилският бръснар”, вдъхновен от сюжета на едноименната пиеса на Пиер Бомарше. Само на 24 години той пише музиката с истинска страст и успява да създаде блестящ шедьовър на музикалната литература за по-малко от 20 дни.

Италианското мецосопрано Марина Де Лизо ще се превъплати в ролята на Розина. След като се дипломира с отличие, тя дебютира на сцената на Ла Скала като Изабела от операта “Итиалианката в Алжир” на Росини. Кариерата й продължава на сцените на Театро Ди Верона, Театро Олимпико-Виченца, Театър Шанз Елизе – Париж и в почти всички големи оперни театри в Европа. Марина участва в звукозаписи на едни от най-големите лейбъли в света, включително с изпълнения на арии на Розина от “Севилският бръснар”.

За първи път в България ще се насладим на таланта на тенора Владислав Горай – солист на Държавната опера в Одеса и носител на званието Почетен артист на Украйна. Биографията на Горай е богата, участвал е в концерти, оперни проекти и фестивали в  цял свят – Баку, Москва, Тел Авив, Торонто, Ню Йорк, Маями, Буенос Айрес и др.

Към звездното трио се присъединява и българския бас Деян Вачков, определян от мнозина като “новия Борис Христов”. Дебютът в ролята на дон Базилио в “Севилският бръснар” му носи специалната награда от конкурса „Белведере“ във Виена. Талантливият солист шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Пее в спектакли в Канада, Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид.

Advertisement

Режисьор на спектакъла в Зала 1 на НДК е номинираният за наградата Икар Боян Иванов. Заедно с хореографа на балет “Арабеск” Ангелина Гаврилова, добавят към  популярното и обичано оперно заглавие необичаен танцов прочит, без да се нарушава сюжетът и музикалната драматургия.

Билетите за “Севилският бръснар” са в продажба в мрежите на Ивентим и Тикетпортал. Цените са от 20 до 80 лв.

Continue Reading
Advertisement