Connect with us

Общество

Сороптимист Интернешънъл Съюз България подкрепя млади предприемачи

Avatar

Публикувано

на

Soroptimist

снимка: ПР

Участниците в събитията имат възможност да получат много знания, ценен опит от утвърдени лица от бизнеса и подкрепа на ментори

Сороптимист Интернешънъл Съюз България се присъединява към партньорите на „Започни млад“ (Start Young) – социално-образователна инициатива, която се реализира под формата на предприемачески състезания. Представители на клубовете на организация във всеки от регионалните кръгове на състезанието участват в журито, което оценява проектите на участниците. Членове на клубовете на Сороптимист също така са и ментори на избрани участници. Сред проектите в кръговете в Пловдив и Варна менторите от Соропимист  работиха по проекти за изработване на визуализация на културното наследство в Пловдив и идея за изграждане на хотел с конна база, чиято основна цел е помощ на деца с увреждане чрез рехабилитация и хипотерапия.

Инициативата „Започни млад“ (Start Young) се провежда като серия от 50-часови събития, които имат за цел да осигурят качествено практическо обучение за начинаещи предприемачи. Започвайки в петък вечер с презентации на идейни проекти и събиране на екип, събитието продължава чрез интензивно генериране на идеи и откриване на решения с помощта на ментори, разработване на бизнес модел и създаване на базови прототипи, завършващи с демонстрации и презентации в неделя вечер пред жури.

„Независимо дали участниците търсят обратна връзка за идея, съосновател, специфични набори от умения или екип, който да им помогне да изпълнят проекта си, „Започни млад“ (Start Young) е идеалната среда, в която да тестват идеята си и да направят първите стъпки към стартирането на собственото си начинание. Работим с представители на бизнеса, различни организации и институции, защото вярваме, че подкрепата и мотивацията са ключови за развитието на младите хора в България. Щастливи сме, че Сороптимист Интернешънъл Съюз България застават зад нашата кауза и вярваме, че заедно ще вдъхновим много млади предприемачи“, споделят организаторите от Фондация „Започни млад“ и списание „Български предприемач“.

Advertisement

С подкрепата на социално-образователната инициатива „Започни млад“ (Start Young) стартираха и годишните активности за образование и менторство на Сороптимист Интернешънъл Съюз България. Най-голямата международна женска организация работи за трансформиране живота и статуса на жените и момичетата чрез овластяване и нови възможности. Всяка година хиляди проекти дават възможност за допълнително образование и осигуряват професионално обучение. Образованието помага на жените и момичетата да реализират своя потенциал и да се издържат, а в много случаи  е и средство за изкореняване и предотвратяване на насилието срещу жени.

Образованието е основен фокус на дейността на Сороптимист Интернешънъл, а стипендиантките ни програми  откриват нови възможности за реализация пред младите хора. Нашата мисия е да подпомагаме надграждането  на знания във всички сфери на живота, насърчаване на социалното предприемачество,  международното разбирателство, добра воля и мир. Щастливи сме да бъдем част от инициативата „Започни млад“ и се надяваме, чрез международната мрежа на организацията, тя да достигне и до други държави в ЕС. Нашите менторски програми приемат редица различни форми, но всички служат на една и съща цел: да овластяват жените в кариерата им“ – сподели г-жа Ани Чакърова, президент в настоящия мандат на Сороптимист Интернешънъл Съюз България.

През тази година най-голямото състезание за предприемачески идеи „Започни млад“ има седем големи издания. Предприемачите от Пловдив и Варна вече усетиха тръпката от състезанието и най-активните от тях получиха много награди, а събитията в София, Бургас, Русе, Благоевград и Стара Загора тепърва предстоят.

Continue Reading
Advertisement