Connect with us

Култура

София посреща „Деня на Свети Патрик“

Avatar

Публикувано

на

Тази година, на 17 март, София ще посрещне националния празник на Ирландия по един неповторим начин. Редица нощни заведения ще бъдат осветени в зелено, а кулминацията ще бъде осветяването на НДК в националния цвят на Ирландия. В рамките на деня са предвидени и множество допълнителни събития, сред които едно специално издание на „Пощенска кутия за приказки“ с темата „БЕЗ СТРАХ“ – в традиционния дом на инициативата, столичния Sofia Live Club.

В същото време водещата и журналист Евелина Павлова ще бъде гост в Дъблин от 15 до 18 април, а след завръщането си ще разкаже невероятни истории от честванията в Ирландия. Очаквайте нейния разказ в снимки, видео и текст.

А ето и малко история:

Свети Патрик е покровителят на Ирландия. Светецът е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, а родителите му са били римски граждани, живели в Шотландия и Уелс. На 14 години младият Патрик е пленен и прекарва цели 6 години в робство като пастир. Години по-късно се завръща в Ирландия, където посвещава 30 години от своя живот на мисионерската дейност сред езическото келтско население. Любопитен е фактът, че светецът донася в Ирландия латинската азбука.

Легендите, свързани с празника са стотици – според някои от поверията свети Патрик е използвал детелината като символ на светата Троица докато проповядвал. Сред митичните му дела е и прогонването на змиите от Ирландия. Особено популярен е произнасяния за празника тост: „Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив никога не ни изоставят.“

Advertisement

Празникът на свети Патрик се отбелязва първо в Бостън през 1737 г., а днес повече от 35 милиона американци с ирландско потекло превръщат честванията в истински спектакъл. Зеленият цвят обагря десетки столици по света, а милиони последователи, облечени в зелено се включват в честванията независимо от липсата на реална потомствена връзка с Ирландия – свидетелство за еволюцията на празника, превърнал се в световен.

Според историята свети Патрик умира на 17 март 461 г. Датата е избрана за официалното честване и става национален празник на Ирландия, а също така и на остров Монсерат на Карибите, който е предимно заселен с ирландци. В Северна Ирландия 17 март е неработен ден. Канадската провинция Нюфаундленд също почита празника.

Парадът в Дъблин събира стотици хиляди посетители, а нашият кореспондент Евелина Павлова ще стане свидетел на впечатляващото събитие. В същото време Чикаго, Ню Йорк и Сидни ще бъдат домакини на най-големите чествания на планетата.

Няколко интересни примера как празнуват хората по света:

  • В Чикаго, САЩ всяка година хиляди души се събират на реката, за да проследят нейното боядисване в зелено.
  • В Япония духът на Свети Патрик е навсякъде по улиците. Местните очакват празника с нетърпение и се обличат в цветни костюми. Млади, красиви момичета промотират ирландски пъбове и обикновено са атракцията на деня.
  • В Австралия някои компании организират закуска или обяд в чест на Свети Патрик, на които се сервират традиционни ирландски ястия и напитки и се раздават награди.
  • Във Флоренция, Италиясе организира 6 дневен Ирландски фестивал с ирландска храна, напитки и жива музика.
  • За Деня на Св. Патрик през 2013 за първи път в зелено са боядисани емблематични световни забележителности, сред които египетските пирамиди в Гиза, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Ниагарския водопад, наклонената кула в Пиза, операта в Сидни и много други популярни забележителности по цял свят.
Continue Reading
Advertisement