Connect with us

Lifestyle

Социалните мрежи отстъпват пред приложенията за разговори

Avatar

Публикувано

на

Социалните мрежи те изтощават? Може би ще се зарадваш да чуеш, че не си сам. Популярният сайт Techopedia дори вече въведе термина изтощение от социалните мрежи (Social media fatigue), който обяснява тенденцията потребителите да се отдръпват от социалните мрежи, когато се почувстват претоварени от твърде много сайтове, приятели и последователи и твърде много време прекарано онлайн за поддържане на тези социални връзки.

Като алтернатива се явяват приложенията за разговори, които вече заемат доминираща позиция. По данни на списание Business Insider, общото потребление на четирите основни приложения за разговори е било по-голямо от това на четирите основни социални мрежи през 2016 г. Популярността на приложенията за разговори нараства оттогава, основно благодарение на Viber и WhatsApp, докато Facebook и Twitter демонстрират застой.

Защо се случва това? Има много обяснения, но най-простото от тях е и най-смислено. Приложенията за разговори предоставят на потребителите всички основни функционалности, които търсят в социалните мрежи, но без целия рекламен шум. Те са лесни за употреба и достъпни основно през телефон, докато социални мрежи все още срещат затруднения в това да предоставят идентично потребителско изживяване. Приложенията за разговори не те принуждават да минаваш през купища съдържание, което не те вълнува, като същевременно ти предоставят обаждания с високо качество на връзката, чат-ботове, индивидуални и групови чатове. Друга причина да преминеш изцяло към приложения за разговори е сигурността на данните. Facebook беше дълго измъчван от скандали – от продажба на лични данни на потребители на неизвестни лобисти през 2015 г., за което признаха три години по-късно, до излагане на риск на акаунтите на между 30 и 50 милиона потребители тази година. Друг технологичен гигант Google, беше принуден да ликвидира социалната си мрежа Google+ през октомври, след като разкри личните данни на потребителите си и не каза за това на никого в продължение на месеци. А пробивите в сигурността продължават при Yahoo, Twitter и много други.

Приложенията за разговори могат да помогнат там, където социалните мрежи не могат. Добрите апликации разполагат с криптиране на съобщенията от край до край, така че дори самото приложение не знае какво пишеш на половинката си след полунощ. Viber дори може да накара съобщенията ти да изчезнат автоматично след определено време, ако пишеш в таен чат (Secret Chat). Спам профилите се блокират от Viber и докато всичко, което е необходимо, за да активираш нов фалшив профил във Facebook са няколко секунди (за да въведеш различен имейл), за да направиш това във Viber се изисква активация на изцяло нов телефонен номер – като номерът ще бъде проверен преди акаунтът да бъде активиран.

Повишената сигурност за защита на личната ти информация не е за сметка на намален брой полезни функционалности в приложението. Най-популярната услуга за разговори предлага куп стикери и емотикони, групови чатове, опции за прикачване на файлове – всичко необходимо, за да изразиш емоциите си на момента.

Advertisement

Социалните мрежи вече забравят първоначалното си приложение. Милионите регистрирани потребители във Facebook не са се включили там, за да станат част от нарастваща екосистема, пълна с маркетингови промоции и медийни кампании, управлявани от неясни посредници от третия свят. Те по-скоро са търсили практичен начин да поддържат връзка със своето семейство и с приятелите си – нещо, на което са посветени приложенията за разговори.

Две са водещите приложенията за разговори от дълго време насам – WhatsApp и Viber. Основната разлика между тях е в това, че WhatsApp принадлежи на Facebook от 2014 г., и проблемите със сигурността на компанията майка хвърлиха сянка и върху WhatsApp заедно със скорошното обявление, че някои функции на Facebook, включително и рекламите, ще бъда пренесени и в WhatsApp. Viber на свой ред, фокусира вниманието си върху повишената сигурност на личните данни като едновременно с това пуска нови функционалности като Chat Extensions, опция за редактиране и изтриване на съобщения, функция за превод и др. Приложенията за комуникация са подготвени за утрешния ден.

Continue Reading
Advertisement