Connect with us

Общество

Спектакъл за сънуването дава старт на театралната компания „Паник Бутон Театър“

Avatar

Публикувано

на

MG 4715

С пилотния си проект „Дисонанс за двама артисти“ новата независима театрална компания „Паник Бутон Театър“ заявява своето място на българската и международна сцена.  „Паник Бутон Театър“ е основан от българския режисьор Василена Радева (носител на „Икар“ (2010), наградата „Стоян Камбарев“ (2011) и АСКЕЕР (2010)) и американския актьор Нейтън Купър. Техният общ дебют ще има премиера на 28 април (четвъртък).

„Дисонанс за двама артисти“ е авторски спектакъл-сънуване, чиято тема е Човекът, който трескаво търси в сънищата си своята изгубена идентичност.

Текстът за пиесата е създаден от двамата актьори – Нейтън Купър от САЩ, който споделя себе си в една нова реалност – пребиваването в България като баща, съпруг и свободен артист, и Богдана Котарева, завърнала се от обучение във Франция. Използвани са фрагменти от техни сънища и детски спомени. Представлението задава два важни екзистенциални въпроса: „Кой съм аз?“ и „Какво движи света?“. Мъжът е чужденец, който опитва да се изрази на един немайчин език, в един необясним контекст на своето настояще. До него неизменно е загадъчна, вечно трансформираща се жена.

Тези сериозни теми, обаче, са застъпени в спектакъла по един атрактивен, игрови начин, чрез средствата на танца и „обектовия театър“, не особено познат в България. Зрителите ще станат свидетели на много актьорска импровизация и на красив визуален разказ.

Спектакълът е създаден в копродукция с ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК, с подкрепата на Столична програма „Култура”, както и Фондация „Америка за България” и „Арт Офис” чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на театъра.

Advertisement

Дати на премиерата: 28 април, 10 и 11 май 2016, 19:30 ч.
Място: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК, пл. България 1, срещу фонтаните).

На български език, със субтитри на английски.

Continue Reading
Advertisement