Connect with us

Lifestyle

СПОДЕЛЕНА ВИЗИЯ обединява независимата арт сцена в София

Avatar

Публикувано

на

На 4 октомври, в Център за култура и дебат „Червената къща“ се проведе финалното обществено обсъждане на предложението за Стратегия за развитие на свободната творческа сцена в София на „Споделена визия“. Проектът е инициатива на АСТ Асоциация за свободен театър и ОСАИК – 36 „маймуни“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа, 2016 г.

На срещата, пред пълната зала за дебати на Червената къща, бяха обявени финалните резултати от направените от началото на проекта проучвания в различните сфери на свободната творческа сцена за  визуални изкуства, танц, театър, музика и литература в София, които посочват и основните проблеми и фактори, определящи работата и развитието на независимите артисти у нас в момента. Проведените анкети показват някои интересни тенденции. Например, 67% от взелите участие в анкетата на „Споделена визия“ смятат, че в последните три години свободната сцена за изкуства нараства и нейното развитие е най-важно (според 42%) за развитието и на творците и изкуствата, а според 31% – за културния живот и имидж на София. От друга страна обаче, в сравнение с други културни градове (Берлин, Белград, Букурещ и т.н.) 43 % смятат, че независимата сцена на София е неразпознаваема, а според цели 32% е в застой. Това вероятно е свързано с факта, че разпространението на информация за случващото се на независимата сцена е хаотично и 33% получават такава основно от социалните мрежи, а не от други канали – например медии или реклама.

Гостите, изпълнили всички места в залата, изслушаха с интерес резултатите от проучванията, защото самите координатори, участниците, привлечени за фокус групите, са знакови и обичани лица, които са пряко засегнати от настоящата ситуация на свободната сцена и имат личен, освен граждански интерес от успешното провеждане и приемане на стратегията за развитие. Те са  творци, продуценти и организатори на културни събития и активни фигури в обществения и културен живот на столицата. Сред тях са Васил Гюров от група РЕВЮ, Андрония Попова – Рони от група Nasekomix, поетът Стефан Иванов, актьорът Петър Мелтев, хореографът Живко Желязков от Derida Dance Company, визуалния артист и пърформър Войн де Войн, културните мениджъри Дойчин Котларов и Мартина Стефанова от Арт фондация ДОМА, Калина Вагенщайн, директор на Фондация „Арт офис“ още Яна Генова, Светлозар Желев, Илиана Бойчева,  и др.

Последва подробно представяне на всички точки от обединените интереси на независимите творци и тяхното общо предложение за стратегия, която да подпомогне развитието на свободната сцена в София. Сред тях бяха изтъкнати нуждата от видимост – обща информационна платформа, от целенасочени политики и мерки за представяне и участие на творци и организации от свободната сцена на престижни международни форуми за изкуство и привличане на чужди експерти и творци за работа в София. Други важни насоки в стратегията са развитието на неформални форми на образование и навлизането на повече информация за свободната сцена в часовете в училище, създаване на нови програми за подкрепа на организации и други.

На практика, oсвен предварителното проучване и обобщаване на резултатите за състоянието на свободната творческа сцена, краткосрочна цел на инициативата е и представяне на стратегия, която да разкрие възможностите за по-добро сътрудничество с администрацията, с различните съществуващи образователни, клубни и граждански сдружения и инициативи и с Общинските културни институти (ОКИ) в София. Част от визията за развитие е споделена с друг проекти инициирани от Асоциация за Свободен Театър, които пилотно ще създадат модели за развитие на два от ОКИ – Средец и Топлоцентрала.

Advertisement

Все пак организаторите наблегнаха на факта, че основен приоритет е установяването на траен диалог и сътрудничество  на местната власт със свободната сцена за извършване  на системен анализ на състоянието и ефектите, които петте изследвани изкуства имат върху развитието на София. Те дават водещ импулс за обновяване на творческите процеси в столицата, създаването на културни блага и ресурси за развитието й, което да я постави в позиция да привлича и задържа талант и знания, както и да развива иновации.

Зад „Споделена визия“ стои екип от разпознаваеми и уважавани специалисти с богат академичен и практически опит в областта на културния мениджмънт, както и млади лица с отношение към процесите в съвременното изкуство на България.  Ръководител на проекта е Гергана Димитрова (36 маймуни, АСТ), а координатори на петте фокус групи по направления са Александър Евтимов (Big Banda Label), Владия Михайлова (СГХГ, куратор във филиал „Васка Емануилова), д-р Ангелина Георгиева (платформа Нови драматургии, преподавател в НАТФИЗ), доц. д-р Ани Бурова (преподавател в СУ, Факултет „Славянски филологии“, редактор в „Литературен вестник“). Водещ процеса на проучването е д-р Петя Колева от Интеркултура консулт ®, гост преподавател в НАТФИЗ  в дисциплина културно предпримачество.

По време на срещата се състоя и отворена дискусия, на която бяха зададени важни въпроси, свързани с изпълнението на стратегията в близки и обозрими срокове и доколко е реалистично това, с повдигнат въпрос за семантиката на израза „свободен артист“ и дали връзката му с Общината няма да ограничи независимостта на сцената въобще – отговорът и на дълго, и накратко беше „не“, както и с чисто административни въпроси, свързани с необходимите стъпки, които е нужно да се предприемат в съвместната работа с Общината.

Continue Reading
Advertisement