Connect with us

Общество

Стабилност и развитие – двете ключови думи за изложбения сектор през 2022г.

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

За реалностите и перспективите черпим данни директно от „извора“ – Интер Експо Център

Икономиката е екосистема, в която ключово място имат бизнес изложенията. Те са живителната структура, създаваща мостове между елементите ѝ. Собственици и представители на компании, доставчици, дистрибутори, инвеститори, дипломатически представители имат рядката възможност за среща наживо, да обсъдят секторните въпроси, представят идеи и създадат основа за глобално икономическо развитие.

За сектора с близо 130-годишна традиция у нас, 2022г. бе ключова заради предходните две години, белязани от пандемията. Гъвкавостта и решимостта на един от основните играчи в бранша Интер Експо Център, го съхраниха. През първото полугодие международният изложбен център затвърди стабилните си позиции, а през втората демонстрира устрема си за развитие, реализирайки внушаващите 18 международни иновативни формата. В тях са се включили общо 1461 изложители, чиито щандове са посетили над 61 000 души от 23 държави. „Общо 113 бяха съпътстващите събития, провели се в рамките на изложенията през 2022г.“, коментират от Интер Експо Център.

Жажда за комуникация

Advertisement

„В началото на годината желанието на икономическите сектори за бизнес среща на живо бе осезаема. Причината е дълго продължилата онлайн комуникация преди това“, коментират от Интер Експо Център. Веднага след обявяването на датите за първите две изложения за 2022г., СИХРЕ и #RetailShow, екипът отчита висок интерес за участие и посещение.

СИХРЕ даде възможност за така дълго чаканата среща на хорека сектора. За максимална полза за бизнеса паралелно се проведе и първото самостоятелно издание на #RetailShow. „Идеята ни за единственото ритейл изложение в България датира от 2019г., но по обясними причини изчакахме“, коментират от Интер Експо Център. Посетители на изложенията бяха представители на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш, специалисти и заети в ритейл индустрията. Сред изложителите бяха производители, дистрибутори, доставчици на професионално кухненско оборудване, оборудване и обзавеждане за магазини, храни, софтуер и др. Паралелно се проведе и кулинарният форум GastronomiX. Част от съпътстващата програма на #RetailShow бе ритейл-форумът Retail Summit.

„Горещата точка“ за строителния бранш

Като „фундаментални“ строителният бранш определя бизнес изложенията, създаващи условия за срещи между собственици на компании, инвеститори, производители и вносители на машини, оборудване и материали. Вследствие на нуждите на сектора и близкия диалог с него Архитектурно-строителна седмица в Интер Експо Център увеличи мащаба си, включвайки и пилоното издание на АТЕСТ Експо. Форматът събра едрогабаритни машини от най-висок клас, благодарение на усилията на Асоциацията на търговците на едра строителна техника.

2022г. доказа, че обединяването на визии и усилия е решаващо в преломни икономически периоди. Паралелно със строителния сектор, от 30 март до 2 април, в Интер Експо Център се стекоха и представителите на мебелния сектор, посещавайки изложение ЕКСПОМЕБЕЛ. Това бе първото събитие от подобен калибър за бранша от няколко години насам.

Advertisement

In Vino veritas…

В началото на април изложбеният бранш се съсредоточи върху вината и спиртните напитки. Интер Експо Център и DiVino ни направиха свидетели на Wine&Spirits Show. Повече от 100 компании представиха висок клас алкохолни напитки, български  и чуждестранни вина, крафт бира. Wine&Spirits Show като изцяло нов формат за бизнес и контакти с водещи производители и вносители от бранша, привлече вниманието на ресторантьори, хотелиери, бармани, сомелиери, ритейлъри, представители на кетъринг фирми и рекламния сектор, ивент мениджъри и др. Богатата съпътстваща програма даде възможност за презентиране на нови брандове, разкриване на нови пазарни възможности и получаване на актуална информация за тенденциите в сектор „Алкохолни напитки и крафт производство“.

На фокус – дървообработващата индустрия

Последва дълго чаканото индустриално изложение ТЕХНОМЕБЕЛ за материали, машини и оборудване за дървообработване и мебелно производство, организирано от Интер Експо Център и Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). Ориентирано към ключовия за икономиката мебелен и дървообработващ сектор, b2b форматът обедини представители на компании от България, Балканите, Източна и Западна Европа. ТЕХНОМЕБЕЛ 2022 доказа първостепенното си значение за бранша в страната и за пореден път се радваше на професионална публика, която видя на живо функционалността на продуктите и машините, представени от изложителите.

Науката и бизнеса в името на здравето

Advertisement

Изложбеният полусезон приключи с БУЛМЕДИКА/ БУЛДЕНТАЛ/ ДЕРМА & EСТЕТИКА. Знаковото изложение за медицинския сектор за 56-и път изгради бизнес среда за иновации, нови контакти и надграждане на знанията в разработването и прилагането на нови методи за превенция и лечение. Организаторите се впуснаха в новото предизвикателство – Green Line. „С интерес следим в каква посока ще се развие потенциалът на този формат, посветен на ароматните и лечебните растения“, коментираха посетители на изложението.

Настъплението на машините

През изминалите две години Интер Експо Център съхрани първостепенното индустриално изложение MachTech&InnoTech. „През тази година ясно се усещаха по-благоприятните условия за бизнес. Това се отрази и на високата активност на изложителите и посетителите, характерни за MachTech&InnoTech преди пандемията“, споделят организаторите. На повече от 10 000 кв.м., в четири изложбени зали, над 130 изложители от България и чужбина представиха световни брандове от машиностроенето и роботиката и автоматизацията на процесите. Съпътстващата програма предложи много интересни за бранша лекции и презентации. Проведе се международна конференция, с акцент върху проблемите в образователния сектор и взаимодесйтвието с бизнеса в ерата на дигитализацията.

Хранителната промишленост и рекламния отрасъл – под един покрив

Като водещ за българската икономика, хранително-вкусовият сектор винаги е бил сред ключовите акценти в работата на екипа на Интер Експо Център. С обединените усилия на водещите браншови организации, в Интер Експо Център се проведе водещият форум за сектора – МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК. Изложенията събраха над 350 компании от 3 континента. Организаторите отново развихриха идеите си на БулевАРТ на Вкусовете. Форматът, като част от платформата Сетива без граници, бе решен в традицията на характерната градска среда, където в сърцето на града е централната пешеходна зона, изпълнена с разнообразия от вкусове, преживявания и емоции. За втора поредна година всичко това се случи в симбиоза с провеждането на единственото изложение за рекламната индустрия у нас – COPIS, разкривайки безкрайните възможности на най-новите технологии, тенденции и материали в рекламните технологии, дигитален печат, софтуер за печат, светлинна реклама, печат върху текстил, тенденциите при графичния и пространствения дизайн, промоционални сувенири и подаръци, производство на рекламно-информационни елементи и визуални комуникации и т.н.

Advertisement

Дроновете – двигателите на бъдещето

„Те са вече навсякъде. И са повече от необходими за всяка индустрия“, разказват организаторите на INTER DRONE EXPO. От 20 до 23 октомври първото изложение за дрон, антидрон технологии и безпилотни машини на Балканите, отвори врати в Интер Експо Център. „Превърнахме в мисия идеята за 4 дни да представим приложенията на тези технологии“, казват те. Целта на организаторите – Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение, е да създадат продукт на световно ниво. Участниците представиха над 80 световни бранда и изцяло български разработки. Професионалнато и широката публика откриха възможностите на Drone & Anti Drone и безпилотни системи за различни приложения. В залите се срещнаха производители, вносители, доставчици на дронове и безпилотни системи, специализирано оборудване, свързно с отбрана и сигурност, както и индустриално и хоби направление в сектора на дистанционно управляемите системи, институти и много асоциации и федерации, ангажирани с приложението и развитието на дрон технологиите. Неизменна част от Интер Дрон Експо бяха и Inter Drone Expo Experts Forum и международните шампионати, сред които първото състезание за 5-инчови дронове на закрито в България, реализирано от Асоциация „Обединено дрон общество“, Българска федерация по авиомоделизъм–BAF, Steldi Air, клубовете DroneXtreme, AltairFPV, DCV – Дрон клуб-Варна, Дрон клуб-Пловдив, FPVScape и Drones.bg.

Ако трябва да отговорим с една дума на въпроса „какво са бизнес изложенията?“, то тя е икономически „катализатор“, защото обединяват водещите елементи за бизнеса – иновации, среща на бизнес партньори и възможност за самоусъвършенстване. Във все по-глобалното и забързано съвремие, значението на тези международни форуми, предоставящи условия за комуникация наживо, ще нараства. А креативността, с която подхожда Интер Експо Център, е гарант, че България ще заема все по-важно място на Европейската изложбена карта.

Continue Reading
Advertisement