Connect with us

Lifestyle

Стартира инициативата „Жените, които ни вдъхновяват“

Avatar

Публикувано

на

По случай 8 март, Международния ден на жената, стартира проекта „Жените, които ни вдъхновяват“  и е посветен на положителни женски примери за подражание. През целия март ще споделяме разнообразни видеа за различни впечатляващи жени, разказвайки кои са те и как са повлияли на личния път на авторите на видеата. Проектът е отворен за участие към всеки, който има история за вдъхновяваща жена, за която би искал да разкаже.

През 90-те години е описан феномен, наречен „Ефектът Скъли“, който забелязва директна корелация между повече видими и популярни женски примери за подражание и положително социално влияние  обществото. Феноменът е кръстен на Дейна Скъпи, от „Досиетата Х“, популярен научно-фантастичен американски сериал.  След появата на сериала, процентът на жени и млади момичета, интересуващи се и занимаващи се с точни науки или правосъдие, значително нараства. Общото е, че всички те са следели сериала и са били вдъхновени от един въображаем образ. Това, което виждаме ни влияе, но понякога дори това, което не виждаме и не чуваме, има още по-голяма въздействие върху нас. Този проект цели да развълнува и вдъхнови с историите за различните жени, били те близки и роднини, исторически личностин или художествени образи.

До този момент, сред включилите се в проекта са хора като Димитър Петров (създателят на Златната ябълка), Боян Юруков (блогър и статистик), политически активните Жюстин Томс и Виктор Лилов, музикантката Александра Шкодрова, директорът на Български Фонд за Жените, Надежда Дерменджиева, Христина Грозданова, която е главен уредник на художествен фонд в РИМ и много други.
Енея Вородецки е 28 годишен блогър и журналист, която се интересува както от точни, така и от социални науки. Създател на един от първите феминистки блогове в България, ILLFB (It Looks Like A Feminist Blog) работи, учи и се занимава с феминизъм под една или друга форма вече 10 години.

Continue Reading
Advertisement