Connect with us

Lifestyle

Стартира глобалната инициатива „Смени си обувките“

Avatar

Публикувано

на

На 30 юли глобална коалиция стартира „Смени си обувките“– кампания за трансформиране на обувната промишленост. Потребителите са призовани да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел и да защитят своите права и правата на работниците.

18 организации от цяла Европа, Индия, Китай и Индонезия, занимаващи се с права на човека, права на работниците и екология, стартират кампания “Смени си обувките”, насочена към преодоляване на системните нарушения на човешките права, спъващи развитието на обувната промишленост, към борба с опасните условия на труд и повишаване на работните заплати, понастоящем под прага на бедността, както и към необходимостта от регулиране и прозрачност на процеса на работа.

Индустрията налага вреда и на потребителите, и на работниците, тъй като голяма част от производителите използват вредни химикали, а в някои случаи дори токсичния шест валентен хром (Хром IV) при процеса на щавене на кожата, който от своя страна при контакт с човешката кожа може да доведе до силни кожни алергии и сериозни дихателни проблеми. Това ще рече, че всички продукти на кожарската промишленост (от обувките до кожените салони на автомобилите) са потенциална опасност за здравето на потребителите. Освен това работниците, произвеждащи тези изделия, работят под още
по-голяма заплаха, тъй като са ежедневно изложени на влиянието на подобни токсични съединения. В допълнение употребата на химикали нанася сериозна вреда и на околната среда и превръща обувната промишленост в сериозен замърсител, в световен мащаб.

Скорошните големи бедствия в глобалната шивашка промишленост, включително и рухването на сградата на Rana Plaza, показаха ужасяващите условия на труд на работниците, произвеждащи облекло. Все още липсва информираност в обществото, че подобни проблеми съществуват и в други сектори на производство, като производството на обувки и аксесоари. Заплатите на работниците, които осигуряват живот на ръба на бедността, въпреки че са регионално специфични, представляват около 2% от цената на произведените обувки.

Кампанията стартира мобилно приложение, подканвайки хората по целия свят да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел, призоваващ ЕС да приеме ясни правила, които да гарантират прозрачност във веригата за производство и доставка на обувки.
Дарявайки нищо повече от своите стъпки, можем да изминем виртуално пътя до Брюксел и да започнем промяната. Приложението ще бъде активно от 31.07, а директен линк можете да намерите тук. По-рано тази година “Смени си обувките” поръча европейско проучване на Nielsen.

Advertisement

То установи, че 50% от европейците имат малко или никаква информация относно производството на обувки, въпреки че мащабът на производство е огромен (над 22 милиарда чифта обувки, произведени само през 2013 г., 87% от които са направени в Азия). Проучването установи също, че 63% от европейците смятат, че ЕС трябва да наложи регулации върху стоките, които влизат на европейския пазар, за да се гарантира, че както правата на работниците, така и тези на потребителите са защитени.

“Поразително е колко малко знаят потребителите за производството на обувките си. Кампанията “Смени си обувките” ще се опита да реши този проблем чрез повишаване на осведомеността на обществото, лобиране на марките и призоваване на законодателите за решаване на ключови въпроси, като например пълната липса на прозрачност, които позволяват злоупотребите с трудови права да продължават. ЕС, като водеща демократична институция, трябва да се заеме с проблема и да създаде ясни регламенти за защита на правата на работниците.”, казват представители на екипа на Фондация ДОИТ, български партньор на кампанията.

Continue Reading
Advertisement