Connect with us

Култура

Стивън Кинг се събира БГ фенове тази събота с Ханс-Оке Лиля

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Българските фенове на на Стивън Кинг ще се съберат тази събота, 6 януари, от 11 ч. в книжарница „Хеликон-Витоша“ в София за най-голямата среща на почитатели на Краля на ужаса у нас през последното десетилетие. Поводът е представянето на вдъхновената от Кинг антология „Сияние в мрака“ (изд. „Плеяда“), чийто съставител Ханс-Оке Лиля пристига в България специално за събитието. Шведският блогър е един от най-запалените фенове на Стивън Кинг по света и негов най-верен хроникьор. Сборникът е издаден по повод 20-годишнината на уебсайта „Библиотеката на Лиля“.

Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 г. и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава „Библиотеката на Лиля“ през 1996 г., когато е на 26 години. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля.

„Сияние в мрака“ съдържа 12 разказа от 13 популярни хорър автори, всеки от които по един или друг начин е свързан със Стивън Кинг. Първият разказ е от самия Кинг – „Синият компресор“, публикуван за първи път през 1971 в списание, което отдавна не съществува, и не е включван в нито един сборник с разкази от Краля. Следват истории от Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всяка има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.

Гостуването на Ханс-Оке Лиля в България е по покана на издателство „Плеяда“ с медийното партньорство на „Аз чета“, радио „Хеликон“, Kafene.bg, Vibes.bg, „Книголандия“, „Четат ли двама“, OperationKino.net, „Под моста“, „Книги завинаги“, Lira.bg и Trio.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement