Connect with us

Общество

„Стъклената менажерия“ ще се играе за 35-ти път на сцена

Avatar

Публикувано

на

Фотограф: Яна Лозева

На 7 февруари, сряда, спектакълът „Стъклената менажерия“ на творческия тандем Димитър Касабов и Йордан Славейков ще отбележи 35-то си представление на сцената на ТР „Сфумато“. Идеята за проекта се появява през лятото на 2013 г., когато двамата режисьори са поканени в Масачузетс, САЩ, да направят  ателие-тренинг с американски театрални и кино актьори. Поканата идва от The Drama League of New York, най- старата професионална театрална организация в Америка. Задачата по време на тренинга са сцени от пиесата на Тенеси Уилямс „Стъклената менажерия“. Режисьорите се справят отлично и решават да я поставят и на родна земя. Така през 2015 г. в „Сфумато“ се появява представлението.

Заедно със сценографката Елена Стумбова режисьорите подхождат радикално към сценографското решение. В тяхната версия  действието се развива сред мебели, направени от стомана и лед. Южняшката жега, лепкавата влага са намерили сценичен образ в мебелите, които буквално се разтапят, докато актьорите играят. Една изоставена от съпруга си жена (Албена Георгиева), се превръща във властна майка. Копнежът й по отминали времена, бляскави партита и красиви джентълмени се смесва със сегашната й бедност, с живеенето й на кредит – във взривоопасен коктейл.

В главната роля, на мечтателя Том Уингфийлд, на 7 февруари ще се превъплъти актьорът Калин Пачеръзки. Участват още Каталин Старейшинска и Петър Дочев.

След 35-то представление на спектакъла „Стъклената менажерия“ предстоят гостувания в Пловдив, Варна, и Бургас.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement