Connect with us

Lifestyle

Стъпка 2 от Визия за София завърши

Avatar

Публикувано

на

Приключи Стъпка 2 от работата по създаване на дългосрочна Визия за развитие на София и крайградски територии, в която сформираният в Стъпка 1 екип от над 50 експерти, работи по събирането на всички налични данни и информация от значение за развитието на града. За по-добра ефективност на процеса, работата беше организирана в седем тематични направления: Хора, Идентичност и култура, Градска среда, Околна среда, Транспорт, Икономика и Управление. Докладите на експертните екипи по седемте тематични направления вече са достъпни на https://vizia.sofia.bg/, където скоро ще бъдат публикувани източници и данни, кратки обзори и анализи, и ще бъдат добавяни различни възможности за включване в процеса.

Докладите от Стъпка 2 съдържат първоначалните заключения на екипите за състоянието на средата във всяко от седемте тематични направления на основата на събраната до този момент информация и препоръките им за задължителни последващи изследвания. В процеса на събирането на данни бяха отправени искания за информация към 123 източника (държавна и местна администрация, фирми, сдружения и НПО), от които бяха поискани 742 броя набори от данни. От тях бяха получени 57% или 421 пълни бази, 69 частично пълни (9%), 72 отговора за липса на исканите данни (10%) и все още не е получен отговор за 180 от поисканите бази данни (24%).

Събрани и проучени са редица други източници на информация, важни за формирането на Визията, сред които има 307 нормативни и стратегически документа, 478 монографии, книги и изследвания, 36 периодични издания, 1364 статии, студии, 12 дисертации, 54 събития, фестивали, концерти и др., 16 аудио-визуални ресурса, 104 албума, 34 карти, 15 обществени дискусии, 66 туристически брошури (без повтарящите се на чужд език), 118 други (конференции, определени онлайн ресурси и т.н.), които съдържат важна информация за стратегическото планиране на града. Събирането на толкова много информация на едно място ще помогне за изграждането на достоверна и широка основа за информирано и споделено взимане на решения за бъдещето на София.

В този процес до момента са включени общо 806 участника, от които 117 организации от общинската и държавната администрация, 57 инвеститори и представители на бизнеса, 19 браншови организации, 34 изследователски организации и/или университети, 147 граждански организации (сдружения, НПО, фондации и т.н.), 6 политически партии (всички партии и групи представени в Столичен общински съвет) и 426 физически лица.

В трите месеца работа по Стъпка 2 на експертните екипи са проведени 214 срещи, сред които една пресконференция, една международна конференция, и 80 координационни срещи на екип Визия или на членове на екипа с външни заинтересовани страни. Организирани са 108 срещи на експертните екипи с представители на изследователски центрове, общинска и държавна администрация, НПО, браншови организации, експерти и общественици. С цел въвличане на повече участници, представителите на екип Визия участват в 28 различни професионални събития, конференции и форуми и инциират 7 срещи с бизнеса и инвеститори на територията на Столична община до момента. На база на проведените до момента срещи и набрана информация, се планира и график за последващите срещи и събития, които ще целят да анагажират още повече хора и организации да участват в диалога за постигане на консенсус по различни теми.

Advertisement

В следващата Стъпка 3 от създаването на Визия за София започва процес по изследвания за запълване на информационните дефицити и паралелна работа по консолидиране и анализ на информацията с цел популяризиране и въвличане на широката аудитория в информиран диалог по важните теми, които трябва да залегнат в дългосрочната визия за развитие на града. За целта в сайта и Facebook страницата на инициативата oт следващата седмица започва споделяне на кратки статии, анализи и анкети, които ще си поставят за цел да поднасят информацията по бърз и достъпен начин и да ангажират хора, с интерес по различните теми да взимат отношение и да участват в създаването на споделена визия за града. Това ще стане възможно и офлайн чрез участие в предстоящите представителни проучвания, събития и акции, дискусии и анкети по различни теми.

Всички доклади от Стъпка 2 на Визия за София можете да видите ТУК.

За да следите и участвате в процеса, можете да се абонирате за бюлетина на Визия за София тук: https://vizia.sofia.bg/ или да следите Facebook страницата на инициативата тук: https://www.facebook.com/ViziaZaSofia/

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement