Connect with us

Общество

Сцената на Марица

Avatar

Публикувано

на

IMG 7067 copy

Още една от намесите, част от програмата на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, вече напълно функционира. „Сцената на Марица“, временна конструкция, намираща се в коритото на реката (бул. Марица 104), започна да изпълнява основната си цел – да бъде пространство, използвано за различни събития – лекции, дебати, филмови прожекции, концерти, детски работилници и мн. др. Проектът се реализира с подкрепата на Посолството на САЩ в България.
„Бихме желали да превърнем „Сцената“ в дневната на града, край реката. Всеки да се чувства комфортно на нея, като не само да бъде статичен наблюдател, а и да има възможност да се включи в събитията, които се случват там – коментира Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK – „Сцената на Марица“ е отражение на целите, които фестивалът си поставя, а именно да организира намеси в градска среда, които да оставят след себе си трайна и положителна следа в града. Някои от тях са в сътрудничество с професионалисти, докато други са плод на гражданска инициативност.”
Пример от миналата година за реализирана намеса e „Ядрото“– първоначално забравено и запустяло место в „Капана“ – квартал на творческите индустрии, което през 2014 г. бе превърнато в обществена отворена зона, която продължава да привлича организатори на различен тип събития и до днес.
„Сцената на Марица“ е част и от основната тема на архитектурната седмица „ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА“, чрез която фестивалът, който се провежда от 18-ти до 27-ми септември в Пловдив, съвместно с архитекти от България и чужбина, жители на града на тепетата и цялата страна, дизайнери, творци, спортисти, активисти и т.н., си поставят за цел начало на процеса на приобщаването на Марица, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай реката.
Намесата е дело на проектантско бюро КУТОНОТУК, създадено през 2001 г. от архитект Матю Джул и ландшафтния архитект и урбанист Лийна Чо. В портфолиото на студиото, което по настоящем е базирано в САЩ, влизат десетки успешни проекти, както и множество отличия от престижни конкурси в Северна Америка, Азия и Европа. Някои от последните награди включват конкурса за музей на Гугенхайм в Хелзинки, конкурса за Централна библиотека в Хелзинки и проекта за MoMA PS1 YAP (като част от TempAgency).
„Сцената на Марица“ вече се използва активно за различни събития. На 12 септември (събота) архитектурната седмица ще бъде част от тазгодишно издание на културния фестивал Нощ/Пловдив – нощ на музеите и галериите. Участието включва КАРТА И ОБИКОЛКА НА СТАРОТО КОРИТО, филмова програма и парти с талантливите RaJa & Iliyana Acoustic Live @ Плажът на Марица | 12.09
По време на КАРТА И ОБИКОЛКА НА СТАРОТО КОРИТО ще представим студентско проучване проследяващо откъде са минавали изчезналите брегове и защо има важни сгради около тях. Обиколката представлява разходка по старата линия на брега на река Марица, покрай която в миналото са построени значими сгради, някои от които все още съществуват. Сборен пункт в 19:00 на „Сцената на Марица“
Филмовата програма започва в 20:00 на „Сцената на Марица“, включва The river people. Един филм на Ксавие Истас, 50 мин, език френски, субтитри английски. Филмът е любезно предоставен от Белгийското посолство в България.
НОЩ/Пловдив на реката ще завърши с акустичен концерт с талантливите Ража (китара и глас) и Илияна (цигулка), организиран от „Плажът на Марица“ и Club-Mate /Bulgaria/.

В програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и мн. др. Допълнителна информация за тях може да бъде намерена на www.edno.bg/onearchitectureweek и http://facebook.com/onearchitectureweek

За фестивала:
ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.
ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.
Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура, с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е „При-общена река“, а кураторка е Мерве Бедир.
Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019. One Architecture Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).
Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive – www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП „Градини и паркове“- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.
Специални партньори на бара са Винпром Пещера, изворна вода „Бачково“, Shark Energy Drink, .
Технологичен партньор е net365.
Визуална идентичност Студио за графичен дизайн Punkt

Continue Reading
Advertisement