Connect with us

Tехнологии

Създатели на игри от България са във фокуса на четвъртото издание на Sofia Game Night

Avatar

Публикувано

на

0I4A0429 jpg

снимка: ПР

Със серия от събития, посветени на създаването на видео и настолни игри, четвъртото издание на градския фестивал Sofia Game Night, което ще се проведе на 5-ти ноември и включва 8 града и 57 локации, ще позволи на гостите на фестивала да се запозная с международни компании и инди ентусиасти, създаващи игри, да разберат какво е бъдещето на българската game development индустрия, и дори сами да създадат игра.

Глобалната индустрия за видеоигри е оценена на 175,8 милиарда долара през 2021 г., а геймърите са над 3 милиарда, което я превръща в най-големия развлекателен сектор в света. Според Newzoo през 2023 приходите в тази индустрия ще надхвърля 200 милиарда долара приходи, като повече от половината идват от потребители, играещи на мобилни устройства.

“Макар да не е известно на широката публика – в България има над 30 компании, които създават видео игри, част от тях са международните клонове на култови студиа като Creative Assembly и Ubisoft, но имам родни компании като Zariba, Black Sea Games, Heamimont Games, Incineration Productions, които създават игри на световно ниво, както и малки инди студиа, които с любов и ентусиазъм търсят своето място в индустрията” – споделя Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night. “Освен това в страната ни се създават настолни игри, които са световно признати от феновете. Това е и цел на нашия фестивал – да дадем гласност на българските разработчици и да насърчим повече хора да влязат в индустрията” – допълва още тя.

В рамките на Sofia Game Night ще се проведе дискусията “Game Dev Talks: Какво се случва в гейм индустрията у нас и какво предстои?” в Полски културен институт със свободен вход. Участие в нея ще вземат Адриен Баки, Chibi Phoenix, Ивайло Коралски, Kyodai, и Иван Спасов, Snapshot Games. Дискусията организирана от ARC Academy – академия, която помага на млади таланти да извървят своя път към мечтаната работа в гейм и развлекателната сфера, цели да отговори на няколко основни въпроси – “Какво се случва в гейм индустрията у нас?”, “ Какви игри се разработват?”, “Кои са най-търсените кадри?”, “Как можете да започнете работа в студио?”, “ Какви са прогнозите за пазара на видеоигри през следващите няколко години?”,”Кое е следващото голямо нещо в гейм индустрията?” и т.н.

Advertisement

Новото co-working място в София – Пространството ще посрещне Стойко Тодоров, Snapshot Games, и Евгени Петров – Lead Game Developer Incineration Production, с две лекции ориентирани към професионалисти от сферата на видео игрите. Темите на лекциите са Copy-Pasta oriented programming и Reactive Programming in Unity. Всичко за събитието ще намерите тук: https://www.facebook.com/events/3287669548214781

За четвърта поредна година Sofia Game Night ще е домакин на Games Made in BG – изложение, организирано от TDB Play, което е посветено на разработчиците на игри и предприемачите в сферата в България. Целта на събитието е да спомогне за създаването на разпознаваемо лице на гейм бизнеса в България, срещайки организациите помежду си, със съмишленици, с публика, бизнес и медии. Всички създатели на игри могат да вземат участие, а организаторите от TDB Play осигуряват безплатен щанд.

В Пловдив ще се състои събитието Made in Plovdiv, чийто гости ще имат възможност да бъдат първите, които ще пробват прототипи на нови, все още непубликувани заглавия, създадени от пловдивски студиа и разработчици на настолни и видео игри. Домакини на събитието са CoolDown.

В града под тепетата ви очаква още едно събитие – доброволци от Пловдив, заедно със съмишленици от Macedonian Game Developers Association – MAGDA обединяват усилия за Balkan Game Jam Women Edition – 24-часов хакатон, целящ да насърчи повече дами да започнат своя професионален път в game dev индустрията. В Balkan Game Jam Women Edition ще участват отбори от различни държави на Балканите. Участниците от Македония ще се включат онлайн, а в България ще могат да преживеят вълнуващото събитие на живо.

Градският фестивал Sofia Game Night се провежда с подкрепата на продуктовата компания PokerStars, международен работодател в ИТ сферата и генерален партньор на фестивала, както и от българското game dev студио Incineration productions.

Advertisement

Повече информация ще намерите на www.sofiagamenight.com

Continue Reading
Advertisement