Connect with us

Култура

Съюза на артистите в България обяви тазгодишните номинации за Националните награди ИКАР 2022

Avatar

Публикувано

на

DSC4154

снимка: ПР

На 10 февруари в 11:00 часа се състоя официална пресконференция, на която Съюза на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР 2022. Събитието се проведе във VIVACOM Art Hall Oborishte 5 в присъствието на театрални дейци и медийни партньори.

Пресконференцията откри председателят на САБ, Христо Мутафчиев, който пожела на добър час на всички номинирани и коментира нестандартната визия на тазгодишното издание на Националните награди ИКАР 2022 с думите: „Опитваме се да бъдем съвременни, да сме съпричастни с всичко, което се случва в света“.

Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха театроведът доц. д-р Румяна Николова, режисьорът Василена Радева и актьорът Боян Арсов. Представител на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, беше актьорът Румен Угрински.

На събитието присъстваше и заместник министърът на културата Весела Кондакова, която каза: „Всички знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!“.

Advertisement

Биляна Генова, директор Дирекция „Култура“, Столична община, определи Софийския театрален салон като „едно от стратегичските събития в нашия културен календар“, заради насочеността към младата публика. Тя каза още:

„Глаголите „чета“, „обичам“ и „харесвам“ трудно имат повелителна форма. Не можеш да принудиш децата да обичат театъра и да четат книги. Трябва да запалиш интереса им. Софийският театрален салон за мен е една от най-важните програми, защото тя успява да го постигне, за което съм благодарна! Пожелавам повече популярност на това събитие, повече зрители, повече нова публика и успех на всички номинирани!“.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ до 27 март.

По традиция престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІІ-тото издание на Софийския театрален салон, който по традиция е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар.

Официалната 48-а церемония по връчването на наградите е планирана за 27 март и ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов“. Както всяка година събитието ще се излъчи от Българската национална телевизия.

Advertisement

Имената на всички номинирани спектакли и артисти са публикувани в сайта на Съюза на артистите в България на този адрес.

Партньори на събитието са Министерство на културата, Столична община, Министерство на туризма, Fibank, Philip Morris, Nescafe Dolce Gusto, Lenovo, H2O, Тип Топ Куриер, Nauhau Salon, Hill Clinic, Brestovitsa Winery, Dewar’s, Руский Стандарт, altera.bg, Mobile Super Market, Национален фонд култура, Акт-Унима и VIVACOM Art Hall Oborishte 5.

Медийни партньори са Българската национална телевизия, БГ Радио, artSofia, Въпреки.com, Артакция, dir.bg, Impressio.bg, Момичетата от града и LoveTheater.bg.

Continue Reading
Advertisement