Connect with us

Кино

С филм на Адела Пеева се откри втората седмица от „Дни на българското кино” в Берлин

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

След силния интерес, който предизвикаха показаните в Потсдам игрални и документални филми, в рамките на „Дни на българското кино” в Германия, форумът продължава в Берлин от 4 до 10 юни 2015 г.

На официалното откирване беше показан документалния филм на режисьора Адела Пеева „В търсене на Списаревски” (2014 г.). В него, умело е разказана противоречивата история на пилота на изтребител Димитър Списаревски, който във въздушно нападение над София на 20 декември 1943г., по време на Втората световна война, умишлено разбива самолета си в американски бомбардировач B 24, за да защити града си и се превръща в герой.

Очарователен, красив като Аполон, любимец на жените, недисциплиниран, дори побойник и фашист? Кой всъщност е той? С помощта на различни, често противоречиви гледни точки и български, американски и германски архиви, филмът се опитва да разкрие истината – колкото и недостижима да изглежда тя.

В програмата на втората седмица от „Дни на българското кино” в Берлин, германските зрители ще видят и още един документален филм на Адела Пеева – „Кметът” (2010 г.).

Dni na Bulgarskoto kino v Berlin Poster

С допълнителни прожекции и в препълнена зала, на 5 юни беше показана документалната продукция „Чуй” (2014 г.) на сценариста и режисьор Диана Иванова, който дава неочаквани отговори на стария въпрос „Къде е истината, когато всичко е пропаганда?” и представя забравената история на радио Свободна Европа.

Филмът „Град на мечтите” (2012 г.), с автор и режисьор Светослав Драганов, ще бъде показан на 7 юни и ще разкаже историята за двете лица на един български град – Димитровград – построен през 50-те като символ на социализма и светлото бъдеще, днес той е символ на капиталистическата мечта и поп фолка.

Advertisement

В селекцията на „Дни на българското кино” в Берлин попада и късометражният, игрален филм на режисьора Лиза Боева „Космос” (2013 г.) с участието а Ицко и Ида Финци.

На 8 юни, игралният филм „Обърната елха” (2016 г.), със сценаристи и режисьори Иван Черкелов и Васил Живков, ще изпрати зрителите на странното пътуване с огромна елха, отсечена от сърцето на планината за коледна украса. Преди да достигне до центъра на столицата, коледното дърво ще свърже шест истории, които се занимават с празника или с липсата на празник в ежедневието на отделните герои.

Поради силният интерес, отново ще бъде показан пълнометражният дебют на режисьора Майя Виткова – „Виктория” (2014 г.), както и филм за филма с режисьор Светослав Драганов – „Виктория зад кадър”.

[media-credit name=“Мейкинг на “ align=“aligncenter“ width=“650″]Making of Victoria[/media-credit]

Програмата на „Дни на българското кино” в Берлин ще бъде закрита на 10 юни с документалната лента „Хляб и зрелища” (2013 г.) на режисьора Георги Стоев – Джеки. Главният герой в него – Боби е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Той снима репортажи и сватби, но освен това, всяка сутрин в 6 часа разнася хляба в цялата циганска махала.

За трети път през 2015 г., инициатор и организатор на „Дни на българското кино” е продуцентска компания BulDoc, с подкрепата на Гьоте институт, Германо – български форум и Национален филмов център.

Advertisement

Филмови седмици и презентации на български филми в Германия се провеждат периодично от 1993 г. През 90-те са реализирани три седмици на българското кино в Берлин, ретроспекции на Рангел Вълчанов и Едуард Захариев. През 2009 г. Седмици на българското кино са проведени в Берлин и Хамбург, а през 2011 г. в Мюнхен. През годините в рамките на инициативата на BulDoc са представени много успешни български филми между които: „Преброяване на дивите зайци”, „Шивачки”, „След края на света”, „Източни пиеси”, „Дзифт”, „Разследване”, „Стъпки в пясъка” и др.

Continue Reading
Advertisement