Connect with us

Lifestyle

Танци и графити се обединяват в името на социално отговорното изкуство на празника на София

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

С “Отворен ден на танца” ще бъде отбелязано приключването на първия етап на проекта на ПОдЛЕЗНО по обновяване на фасадата на Центъра за танци и спорт за хора в равностойно и неравностойно положение “In the Mood All Together”. Събитието ще се проведе на 17 септември, празника на София, а целият проект е насочен към социално отговорното улично изкуство.

Фасадата на центъра за социализация “In the Mood All Together” се сдоби с уникални светещи графити, направени от талантливите артисти от L.O.V crew. Тематично от външната страна на залата са нарисувани впечатляващи танцьори. На входната врата гостите ще бъдат посрещнати от голям касетофон, дело на Димитър Стафидов от ПОдЛЕЗНО, а на следващия етап работата ще продължи и по останалите фасади и интериора на центъра.

Графитите тук се съчетават по естествен и вдъхновяващ начин с танци, музика, култура, образование и социални дейности. Целта на проектът е този вид изкуство да се използва като елемент, който свързва хората, независимо от тяхното социално положение.

“Идеята ни е да предизвикаме положителен ефект върху средата и социалните нагласи както към уличните изкуства, така и по отношение на приобщаването на хора в неравностойно положение към обществения живот”, споделя артистът Димитър Стафидоф.

Проектът се реализира по спечелен конкурс ART of the STREET/ Изкуството на улицата, организиран от магазин „На тъмно“, които дариха необходимите за изрисуването на предната фасада спрейове.

Advertisement

За да се постигне максимален ефект на проекта, магазин “На тъмно”, ПОдЛЕЗНО и “In the Мood Аll Тogether” обявиха кампания за рециклиране на празните флакони от спрейове. Всеки графити артист може да връща изразходваните си кенове от боя в магазина, за да бъдат украсени от деца в арт-работилница. Желанието на организаторите е да се намали този вид отпадък, като в същото време се използва повторно с образователна цел. В поредица от такива работилници децата ще научат важността на рециклирането и ще израснат с положително отношение към графити изкуството. Седмица преди откриването на центъра, първата такава работилница ще се съчетае с безплатни уроци по танци за малки и големи и всички гости ще имат възможността да наблюдават на живо художествените умения на L.O.V crew.

Програмата за “Отворен ден на танца”, който ще се проведе на 17 септември в Центъра на бул. „Шипченски проход“ 59, е следната:
14:30-15:30 ч. – демонстрация на графити арт
15:30-17:30 ч. – работилница за деца за рисуване с рециклирани материали
17:30-18:30 ч. – модерни танци за деца
18:30-19:30 ч. – зумба за възрастни
19:30-20:30 ч. – салса за юноши и възрастни
20:30-21:30 ч. – бачата

Следващото събитие на ПОдЛЕЗНО е откриването на Филмовия подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Светослав Тертер”, което ще се проведе след броени дни.

Повече информация за ПОдЛЕЗНО и техните проекти може да намерите тук.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement