Connect with us

Общество

Танцова лудост през пролетната ваканция: „Танцова работилница Dance It! – пролет 2016“

Avatar

Публикувано

на

Фотография: Zdravko Yonchev Photography

Млади танцьори от цяла България отново ще се изправят пред пролетното предизвикателство на фондация „Танцово изкуство – Илиев“. От 4 до 10 април 2016 г. те ще могат да попият нови умения и да се вдъхновят за творчество в интензивната обучителна програма „Танцова работилница Dance It! – пролет 2016“.

Единствена за България със своя формат – комбинация от 5 танцови стила, интензивна натовареност, изграждане на нов репертоар с учители от САЩ на върха на преподавателската си и творческа кариера – „Танцова работилница“ дава възможност на младите танцьори да направят скок в нивото си, да участват в творческия хореографски процес и да се изявят на сцена.

В пролетното издание на програмата класовете по балет – в малко познатия в България стил „Баланшин“ – ще води Пола Уебър, ръководител на катедра „Танц“ в Университета на Мисури, която миналата година покори сърцата на участниците. Изключителният Гари Абът, доцент в същия университет, ще се срещне с участниците, които имат по-задълбочен интерес към модерния танц. Иновативният хореограф Петър Илиев ще демонстрира как омагьосващите етнически (характерни) танци се превръщат в адекватна съвременна световна култура. А харизматична Андрея Бър отново ще предизвика хип хоп танцьорите с най-новите тенденции отвъд океана.

[media-credit name=“Фотография: Zdravko Yonchev Photography“ align=“aligncenter“ width=“640″]фотография: Zdravko Yonchev Photography[/media-credit]

За първи път българските танцьори ще се срещнат с Кирстен Купър от престижното танцово училище „Пасифик Нортуест Балет“ – Сиатъл, която ще разкрива тънкостите на съвременния джаз танц. Наложен педагог, тя очаква с вълнение и срещата си с българската танцова общност.

Advertisement

Програмата ще завърши с финален спектакъл на голяма сцена, който представя танцовите разработки, сътворени от всички преподаватели съвместно с участниците. Публиката ще има удоволствието да надникне зад кулисите на динамичното танцово творчество, в процеса на създаване на крайния културен продукт.

За ползите от участието в „Танцова работилница“ споделят и танцьори, и преподаватели. Мартина Сергиева, абитуриент от НУТИ, казва за програмата:

„Учителите са невероятни. Всеки се опитва да ни покаже нещо ново и да ни научи на нещо много по-добро. Сблъскваме се с различни стилове и е страхотно! Затова идвам всяка година и ще продължавам да идвам. Тук когато дойдеш – винаги се забавляваш – няма друг начин!“.

Юлиян Йорданов, който е запален по модерния танц и не пропуска участие, споделя „В България нямаме допир до това изкуство. Тази програма е възможност, която не е за изпускане“.

Андрея Бър отчита напредъка у танцьорите „Промяната в танцьорите е осезаема. Вече никой не се крие отзад, както беше в първите години. Всеки се бори за предна позиция. Танцьорите се вдъхновяват един друг – и вдъхновяват и мен. Винаги се опитвам да донеса със себе си и да покажа най-новите тенденции в хип-хопа от Лос Анджелис“.

Записванията за пролетното издание на „Танцовата работилница DANCE IT! 2016” започнаха. То ще се проведе в залите на студио Dance Station в Парадайс център, бул. „Черни връх“ №100, 3 етаж. Заключителният спектакъл ще се състои на 10 април от 19 ч. в Аула максима на УАСГ, бул. „Хр. Смирненски №1.

Advertisement

За повече информация и регистрация за участие: http://ilievdance.org/program/dance-it-spring-intensive-2016/

„Танцова работилница Dance It!” се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България”.

Continue Reading
Advertisement