Connect with us

Музика

Танцувай с Оратница в „БГ ритъм”

Avatar

Публикувано

на

Horo

На 19 януари Оратница подготвят специален концерт, посветен на българските народни танци. Момчетата от етнобас квартета планират да разтърсят подлеза, да строшат висулките и да сгреят термометъра с кръшно хоро в столичния клуб „БГ ритъм”.

Вече осем години групата смело и умело смесва фолклорни традиции от различни краища на България и на света с елементи от съвременни музикални стилове: дъбстеп, дръм енд бейс и хип-хоп. Концертите им винаги се разпознават по едно шарено кръгче (може да е кравайче или просто редичка) най-отпред, пред сцената.

Векове наред българското хоро запазва своите етнически характеристики и те се предават от поколение на поколение. Хващаме се за ръце, движим се в (не) равноделни тактове, за да демонстрираме единството на танца и общността. Б България са познати 7 фолклорни области (Добруджанска, Македонска, Родопска, Северняшка, Страндженска, Тракийска и Шопска). Знаете ли, че популярното право хоро идва от Тракийска област, дунавското хоро – от Северняшка област, а ръченицата – от Шопско? Да ги изтанцуваме с Оратница. Елате и вие, хорото да се вие.

След софийския концерт следва турне: ‘Forever на север’. Километражът на Оратница навъртя сериозна цифра из Европа и Щатите, но все още не са правили концерт в Плевен и Шумен. На 26 и 28 януари това ще се случи за първи път, така че ако сте по тези земи, не пропускайте! Фолклорните гласове на Ася и Дияна ще допълнят етнобас звученето. А турнето няма да подмине и Габрово (25.01) и Русе (27.01). Те също са на север и Оратница ‘forever’ ще се срещат с удоволствие с публиката там.

Continue Reading
Advertisement