Connect with us

Lifestyle

ТВ Академията посреща първия си випуск 

Avatar

Публикувано

на

BNT TV Academy Anna Angeleva Dobrina Cheshmedzieva 1

снимка: ПР

Първият випуск на ТВ Академията на Българска национална телевизия е вече факт. Над 120 студенти ще се обучават в десет дирекции на БНТ, сред които „Новини и актуални предавания“, „Програмно съдържание“, „ТВ производство“, „Мултимедия“, „Маркетинг и комуникации“ и др.

Студентите застанаха пред камерите в обновеното студио на БНТ за откриването на стажовете в обществената телевизия. Първите стажанти в програмата ще могат да се включат в ежедневната работа на нюзрума, вътрешните продукции на телевизията, както и отделните проекти на съответните звена по специалности.

„Много се радвам да видя всички вас тук, в обновеното студио 3, което открихме преди дни. ТВ академията е инициатива, която започнахме през пролетта и сега имаме възможност да продължим. Телевизията има нужда от млади и талантливи хора, които да приложат своите знания от университетите в практиката на съвременната телевизионна среда. БНТ има 60-годишна история и е доказана школа за тези, които искат да се развиват в областта. Вярвам, че можем да осигурим на бъдещите журналисти, режисьори, оператори, техници и много други специалисти, отлична възможност за професионална реализация и опит, каза при откриването Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

В рамките на ТВ Академията, обществената телевизия си партнира с осем български университета (СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, УНСС, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Техническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи, НМА „Проф. Панчо Владигеров и НСА), които изпращат свои студенти от различни специалности да трупат опит. Всички стажанти ще преминат през практическо обучение и програма, съобразена с професионалната им насока и ще имат възможност да се включат в реални проекти и работния процес на телевизионното производство и ефир. Създаването на ТВ Академия е част от концепцията на генералния директор Емил Кошлуков за развитието на обществената медия.

Проектът стартира в началото на годината, но заради обявеното извънредно положение и наложените мерки беше отложен за есента. От началото на септември до края на ноември студентите в първото издание на ТВ Академията ще се обучават по специално изготвен график, който е съобразен с препоръките за безопасност и социална дистанция на работните места.

Advertisement

„Желанието ни е студентите, които идват при нас да придобият практически опит и да видят телевизията отблизо, а най-добрите сред тях да могат да продължат професионалния си път в БНТ. Тук работим в големи екипи и това е ценно предимство за професионалния старт, казва Добрина Чешмеджиева, дългогодишен журналист и лице на БНТ.

„Виждаме много талантливи студенти. Идват с желание и хъс. Младите хора са обърнати към съвременните технологии и с тях се работи много по-динамично и бързо. Телевизията изисква много труд. За да успееш трябва да вложиш страст, дисциплина и отдаденост. Истината е тук, в студиото и на терен. Младите хора носят модерния поглед“, допълва Надя Обретенова, журналист, водещ, автор на филми и ментор в ТВ Академията.

В ТВ Академията ще се обучават стажанти от всички специалности, свързани с журналистика, връзки с обществеността, комуникационен мениджмънт, режисура, операторско майсторство, технически специалности, дигитални медии и среда, аудиовизуални ефекти, театрални и музикални изкуства и др.

На финала Анна Ангелова водеща на „Култура.БГ“, която беше в ролята на модератор се обърна към всички студенти с пожелание много от стажантите да станат бъдещи колеги в БНТ и сподели нейната рецепта за успех „телевизията има много правила и стандарти, но най-важното е личният избор. Да искаш да правиш телевизия.“

Continue Reading
Advertisement