Connect with us

Общество

Театър Реплика гостува със спектакъла „Лоши деца“ в Театър „София“

Avatar

Публикувано

на

Спектакълът ЛОШИ ДЕЦА на Театър Реплика гостува на камерната сцена на Театър „София“ на 12 януари (събота) от 19 ч.

Постановката с режисьор Благой Бойчев е по едноименната пиеса на румънската драматуржка Михаела Михайлов и е направена в съчетание с документални интервюта на деца, учители и родители от няколко столични училища. Представлението се ангажира социално като използва изразните средства на документалния театър, за да успее да представи дълбочината на проблема за училищното насилие и образователната ни система.

Пиесата ни представя поредния случай на насилие в училище. Дете е станало жертва на побой от своите съученици. В популярно ток шоу са поканени майката, учителката и детето, което е претърпяло насилие. Всички те говорят пред камерите и зрителите в студиото, като търсят кой е виновен. Представени са три гледни точки: на учителката, на майката и на детето. И трите образа на сцената са изиграни от една актриса. Тя изиграва още два образа – на директорката и охранителката, които ще ги видим на запис, като взети интервюта от училището на детето.

За изпълнението на тези пет роли актрисата Боряна Пенева е определяна като една от най-добрите актриси на нейното поколение. В представлението участва и професионалният журналист Ваня Бойчева, която не отстъпва по актьорски умения на своят сценичен партньор.

Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър.

Advertisement

ЛОШИ ДЕЦА

по едноименната пиеса  на Михаела Михайлов
превод Лора Ненковска
режисьор Благой Бойчев
сценография Маргарита Данчева
музика Ованес Торосян
Участват: Боряна Пенева, Ваня Бойчева

Continue Reading
Advertisement