Connect with us

Литература

Тед Кочев представя: „Моят живот в киното. Режисьорска версия“

Avatar

Публикувано

на

Cover Moyat jivot v kinoto

Холивудската легенда Тед Кочев се завръща в България за премиерата на автобиографичната книга „Моят живот в киното. Режисьорска версия“. Заглавието излиза от печат на 28 юли като  част от знаковата поредица „Амаркорд” на издателство „Колибри”.

„Моята първа и най-голяма любов е снимането на филми. Единственото, което не съм правил никога, е онова, което са очаквали от мен”, споделя прочутият канадски режисьор от български произход. Искряща с честността и остроумието си, „Моят живот в киното. Режисьорска версия“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри) не е просто мемоарна книга, а разказ в близък план за живота и занаята, изпълнена с истории за приятелството на Кочев с писателя Мордекай Рихлер и работата със звезди от ранга на Силвестър Сталоун, Джеймс Мейсън, Грегъри Пек, Ингрид Бергман, Джийн Хекман, Джейн Фонда и Ричард Драйфус. Още преди да е започнал кариерата си, го „дамгосват” като комунист и му отказват достъп до Америка. Тази забрана е огромно препятствие за Кочев, тъй като го заточва професионално в Канада, където по онова време практически не съществува киноиндустрия. Заради жестокостите, на които неведнъж са били подлагани негови близки, цени свободата и независимостта и се бори за тях като творец, каквото и да му струва това.

Роден през 1931 г. в Торонто, Канада, в семейство на български имигранти, Тед Кочев се научава от улицата как да разказва истории, преди да започне работа в телевизия CBC. Създател е на някои от най-значимите филми от волната епоха на 70-те години, сред които Обучението на Дуди КравицДа се събудиш в страх и Отборът на Северен Далас. След хитовете от 80-те Първа кръв и Уикендът на Барни, Кочев е сред продуцентите на телевизионния сериал Закон и ред: Специални разследвания. Носител е на „Златна мечка” от кинофестивала в Берлин, има две номинации за „Златна палма” и една за „Оскар”.

Не пропускайте възможността да се срещнете с Тед Кочев в София на 11 август, когато ще се състои официалната премиера на „Моят живот в киното. Режисьорска версия”.

Continue Reading
Advertisement