Connect with us

Телевизия

Телевизионна премиера – „Котка в стената“ по БНТ 1

Avatar

Публикувано

на

BNT 27 FB

По повод Международния ден на театъра и в чест на актьора Ангел Генов, БНТ 1 ще излъчи култовия филм, селектиран за Европейските награди и стартирал в основното състезание в Локарно през 2019

На 27 март (неделя) от 21:00 ч., в неделната поредица „БГ киновечер“ по БНТ 1 гледайте телевизионна премиера на драмата „Котка в стената“.

„Котка в стената“ е игралният дебют на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова. Филмът е селектиран в пет фестивала, А-категория със световна премиера в основното състезание на фестивала в Локарно и постига първо място в лятната класация на Скрийн Интернешънъл за независими фестивални хитове през 2019 г. „Котка в стената“ е в селекцията за Европейските филмови награди от 2020 г. Носител е на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019 г., две награди на публиката и на младежкото жури на фестивала на Тарковски Зеркало в Русия. Филмът е обявен за най-добър дебют на българския национален фестивал “Златна Роза” през 2019 г. и за най-добър български филм на София Филм Фест 2020 г. Получава масово кино-разпространение в Испания, а в Америка е в Амазон Прайм със 100% рейтинг във авторитетния уебсайт „Ротън Томато“, отразяващ мнението на световните кино-критици. Според световните кино експерти именно този филм е тръмплин за успешната последваща кариера на режисьорския тандем със селекцията им в Кан с „Жените наистина плачат“ през 2021 г.

„Котка в стената“ е копродукция между България, Великобритания и Франция и е  подкрепен за развитие от под-програма „МЕДИА“ на Творческа Европа. Българската национална телевизия подкрепя проекта за кратка телевизионна новела, с което става ко-продуцент на филма.

Режисьори на „Котка в стената“ са Мина Милева и Весела Казакова, оператор – Димитър Костов, продуценти – Мина Милева, Весела Казакова, Ламброс Атешлис, Кристоф Брунше и музика Анди Каутън. В ролите зрителите ще видят Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов, Гилда Уо, Джон Джо Инкпен и други.

Advertisement

Гледайте „БГ киновечер“ всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1.

Continue Reading
Advertisement