Connect with us

Култура

Тими Провала отново ще бъде победител!

Avatar

Публикувано

на

Колоритните герои на американския писател и илюстратор Стефан Пастис – Тими Провала и полярната мечка Тотал, се завръщат с нов случай, който долни конспиратори се опитват да провалят! Ще разобличи ли саботьорите на мисията си Тими? Ще успее ли да разкрие поредния си заплетен случай?  А дали учителската стачка ще му спести така нежеланото присъствие на сватбата на майка му с Портиера Дейв? Подобно на предишните книги от поредицата, „Тими Провала 5: Не пипайте тази книга“ (ИК „Сиела“) също е илюстрирана от самия Стефан Пастис.

Тими Провала и неговият бизнес партньор – полярната мечка Тотал, отново са тук, но този път са забъркани в жестока конспирация! Личните бележки на Тими от един особено нестабилен и поверителен период от живота му като детектив са откраднати и публикувани в книга. А никой не трябваше да разбира, че Тими отново практикува детективската професия, защото ако тази информация стигне до майка му, Тими ще бъде наказан до живот. Или дори за по-дълго.

Докато балансира умело между избухналата училищна стачка и главоблъсканицата около последния си случай, Тими е изправен пред редица тежки препятствия като намирането на нов, таен офис, болките от счупен зъб и отбягването на досадните братовчедки Лари и Мери. Също с непредвидените разходи за хотдози на Тотал, както и с учителката по пиано госпожица Харди-Хирън…

Но Тими Провала отново ще бъде победител, както само опитен и самоуверен детектив като него би могъл. Не и без помощта на верните си другари Моли Москинс и Тотал, и още цял набор от герои. Защото детективите са корави мъже, но същевременно честни и почтени, и понякога имат нужда от съвет, добра дума и нещо вкусно за ядене.

Шест световни бестселъра, двама любими и разпознаваеми по целия свят герои и милиони малки и големи почитатели – едва малка част от статистиката, с която може да се похвали американският писател и художник на комикси Стефан Пастис. Демонстрирал любовта си към рисуването още като дете, през целия период на следването си Пастис не спира да твори. Така се ражда и един от емблематичните герои в първия му комикс – плъхът от Pearls Before Swine. През 2013 г. на английски език излиза и първата книга за Тими – „Тими Провала: Стават и грешки”, а приключенията на героя и неговия най-верен приятел Тотал вече са издадени в над 30 страни по света. Наскоро бе обявено, че авторът им е подписал договор с „Дисни“ и предстои екранизация по хитовата поредица.

Advertisement

Стефан Пастис гостува в България преди година – по повод международния ден на детето 1 юни, който авторът на „Тими Провала” посрещна в морската ни столица по време на международния литературен фестивал за деца и тийнейджъри Варна Лит. Подробности за програмата на тазгодишното издание на фестивала можете да видите тук.

Continue Reading
Advertisement