Connect with us

Култура

Тридневен младежки фестивал „(Не) вярвай на очите си!“ за личностно онлайн развитие

Avatar

Публикувано

на

60 младежи от София ще работят върху теми като дезинформация, злоупотреби и онлайн тормоз в компанията на експерти по темите, свързани с онлайн безопасност.  

Повечето млади хора днес прекарват значително време в интернет в гледане на видео съдържание, слушане на музика, играене на игри, разглеждане на профили в социалните мрежи и чатене. Това е приятно и релаксиращо, но понякога носи рискове и опасности, за които дори не подозирате. На 28, 29 и 30 септември сдружение “Пробудник” организира младежки фестивал с работилници и обучения по темите дезинформация и онлайн злоупотреби, в който ще участват 60 младежи на възраст между 16 и 25 години от София. Те ще работят заедно по основните опасности и проблеми, които дебнат в интернет — дезинформация, фалшиви новини, злоупотреби, фалшиви профили и тролове, кражба на самоличности и други дефекти на дигиталното пространство. Заедно младежите ще търсят правилата за сигурност в интернет и начините да развиват критично мислене, с което да са отговорни и успешни в (онлайн) поведението си и в живота.

Всички работилници от фестивала “(Не) вярвай на очите си!” ще се проведат в Национален учебно-логистичен център на БЧК, Лозен, а в петък, 30-ти септември, фестивалът завършва с безплатен концерт на Мила Роберт, Молец, Тино и DIE LEVA в Маймунарника. Зад каузите на кампанията застанаха редица известни личности, които споделиха своите лични гледни точки за това, което ги дразни в съвременния дигитален свят. Вижте техните послания тук:

Advertisement

Младежкият фестивал е второто събитие от кампанията “(Не) вярвай на очите си!” след успешната премиера и видео представяне, които се състояха на 20 септември в градското пространство “100 Стола”. На събитието бяха представени и няколко младежки напомняния със съвети за това как да мислим критично и да реагираме при опасност в интернет, събрани в специалния пътеводител “Как да успееш в (онлайн) живота”. Той ще бъде разпространен като печатна книжка по време на събитията и обученията, заедно с картички и стикери с послания от кампанията, и може да се разгледа в дигитален формат на страницата на проекта тук: https://probudnik.com/openyoureyes/. На премиерата бяха представени и образователните анимации за най-широко разпространените проблеми в интернет средата:

Advertisement

Предстоящият тридневен фестивал е насочен към младежи от 15 до 25 години, които имат възможността да вникнат по-дълбоко в принципите на отговорно онлайн поведение, критично мислене и превенция на кибер злоупотреби и насилие. Участието е безплатно и всеки може да се регистрира чрез попълване на формуляр. Подробната програма на фестивала включва три тематични дни:

28 септември, Обучение по медийна грамотност и критично мислене с лектори експерти от сферата на комуникацията, неформалното образование и личностното развитие. Ще бъдат разгърнати темите за:

  • Правила за поведение в интернет;
  • Видове рискове и опасности в онлайн среда – кражба на профил, кражба на лични данни, онлайн тормоз, изнудване и насилие;
  • Какво ни прави уязвими и предразположени към онлайн злоупотреби;
  • Повишаване на личната увереност като начин за предпазване от рискови ситуации;
  • Алтернативи на онлайн сърфирането – какво може да правим в реалния си живот?
  • Ефективна комуникация в реална и онлайн среда.

29 септември, Практически работилници и кръгла маса с медийни експерти, включваща:

  • Работилници за представяне на инструменти за разпознаване на фалшива информация и пропаганда;
  • Инструменти за онлайн сигурност и противодействия;
  • Рискове и последствия при онлайн злоупотреби;
  • Дискусия с журналисти.

30 септември: Фестивалът ще завърши с рефлексия върху придобитите знания и безплатен концерт в Маймунарника с Мила Роберт, Молец, Тино и DIE LEVA.

Проектът „(Не) вярвай на очите си!“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта”, по договор 25-00-47 от 29.07.2022.

Continue Reading
Advertisement