Connect with us

Lifestyle

Тридневен фестивал и вечеря с нулев отпадък за July Morning на плаж Камчия

Avatar

Публикувано

на

Ritual Dinner

снимка: PR

Ritual Gatherings тази година ще се проведе на нова, природна локация, където ще срещне посетителите с музиканти и съвременни артисти от 12 държави

Тази година July Morning ще бъде отбелязан с тридневен фестивал на плажа, при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на Ritual Gatherings. Фестивалът ще приложи редица мерки за опазване на локацията – почистване на плажа 25 юни, лекции и дискусии с експерти еколози, разделно събиране на отпадъци и информация за опазване на плажната ивица и типичната за местността бяла дюна.

Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена, като една от най-популярните диско групи през последните 20 години Crazy P, французинът Traumer, S.A.M., DJ Holographic и номинираният за Grammy шведски продуцент Axel Boman. Локалната сцена ще бъде представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov, Ilko, Selector Stiliyan и много други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди, като Trombobby & C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo. Фестивалът има и богата дневна програма – изложба съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, хранене, йога и занимания за деца.

Ritual Gatherings обединява сили с най-голямото варненско събитие за вкусна храна и кулинария – Улицата на готвачите, а част от нея ще се пренесе на крайбрежната алея на плаж Камчия, на чело с шеф Филип Спасов. Няма да се ползва еднократна пластмаса, чаши и прибори са предоставени от Консуматив, чиито продукти са от изцяло компостируеми и рециклирани материали.

Advertisement

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Ritual Gatherings стартира на 30 юни, като спазва традицията да сложи начало на тридневното преживяване с Ритуална Вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и бялата дюна. Главни готвачи на специално изготвеното меню са шеф Филип Спасов и шеф Владислав Пенов от ресторант Космос. Всяко ястие ще бъде съчетано с българските вина от местни български сортове на изба Кортен, известна с прилаганите методи на микровинификация и с емблематичните си вина. Тя разполага с най-модерните съоръжения от водещи световни производители, което позволява съчетаването на традициите с най-съвременните винарски практики в производството на висок клас бутикови вина. Работата на енолозите е базирана на методите, прилагани във Франция за производство на малки партиди лимитирани вина. За целта те се фокусират върху задълбочена работа в лозето и изцяло ръчни методи на винификация.

Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло zero waste меню, стари приготвено с локални продукти от местни производители, типични за Североизтока. Но какво е бъдещето на кулинарните събития и експерименти, ако допуснем пчелите да загинат, а с тях и цялото биоразнообразие на трапезата ни? По данни на Eurostat и Mastercard®, над 35% от разходите на едно домакинство са за храна и кулинарни преживявания. За България тази стойност е дори над 50%. През последните 2 години Mastercard®  подкрепя българската технологична компания Pollenity и платформата им  за осиновяване на кошери и продажба на качествен мед от малки производители – istinskimed.bg и вече е осиновила 14 кошера от платформата. Всички гости на Вечерята ще получат, като подарък от Mastercard малко бурканче със семена ехинацея – едно от най-медоносните растения, което повишава добива на мед.

Специална холограмна инсталация от 7 цветя с човешки размери, инсталирани на плажа и предоставени от MP-Studio – организатори на Lunar – Фестивала на светлините, който се проведе през май месец в София, ще станат част от посланието за опазване на защитените територии по крайбрежието.

Бързи и лесни плащания

Advertisement

Събитието ще бъде изцяло безкешово, като на входа всеки посетител ще се сдобие с фестивална гривна, с която да извършва плащания в рамките на събитието. Платежен партньор на фестивала е myPOS – международната компания, стартирала от Варна през 2014 година,  на която се доверяват бизнеси в над 30 страни. myPOS предлага иновативни платежни решения и технологични услуги.  които помагат на малките и средни бизнеси да се разрастват. myPOS все още е единствената платформа в Европа, която позволява на търговците, приемащи дигитални плащания чрез нея, да получат парите си веднага, без да бъдат таксувани допълнително за това.

Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерияресторант Космос, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.

Като партньори в организацията и програмата на фестивала се включват KIA, Answear, MBE Bulgaria, Johnnie Blonde, изба Кортен.

Екологичните инициативи на Фестивала се осъществяват с подкрепата на Mastercard, Банка ДСК и  Промени Картинката. Трите компании и техните екипи се включват в почистването на плаж Камчия, организирано от Ritual Gatherings на 25 юни, събота, от 10 ч.

Ritual Gatherings Festival 2022 ще продължи от 30 юни до 3 юли. Следете www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта.

Advertisement

Билетите за Ritual Gatherings Festival 2022 са вече в продажба тук.

Проект  „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините  Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия.

Continue Reading
Advertisement