Connect with us

Култура

„Уестсайдска история“ оживява в кината под режисурата на Стивън Спилбърг

Avatar

Публикувано

на

DF 20702 R CROP

снимка: ПР

Този декември живата легенда Стивън Спилбърг ни кани в киносалоните, за да се потопим в невероятната атмосфера на новата екранна адаптация на един от най-добрите и известни мюзикъли на всички времена – Уестсайдска история.

Написан от Артър Лорентс с музика на Ленърд Бърнстейн и текст на Стивън Зондхайм,  Уестсайдска история за първи път е поставен пред публика на Бродуей през 1958 година. Историята е вдъхновена от класическата трагедия Ромео и Жулиета на Уилям Шекспир и разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две свирепи, враждуващи банди – „Ракетите“ и „Акулите“, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк. През 1961 година Робърт Уайз, Джером Робинс и сценаристът Ърнест Леман адаптират мюзикъла за големия екран, като Уестсайдска история се превръща в най-касовото заглавие за годината и е номиниран за единадесет награди „Оскар“, от които печели десет, включително за най-добър филм и режисура.

За новата екранна версия Стивън Спилбърг обединява сили с номинирания за „Оскар“ и носител на „Пулицър“ сценарист и драматург Тони Къшнър (Мюнхен, Линкълн) и носителя на „Тони“ хореограф Джъстин Пек, а в ролите на емблематичните Мария и Тони влизат дебютиращата на голям екран Рейчъл Зеглър и младежкият секс символ Ансел Елгорт (Вината в нашите звезди, Зад волана).

За работата си по амбициозната продукция Спилбърг споделя: Това беше безпрецедентно преживяване – изпълнена с радост, зашеметяваща, трогателна, безкрайно изненадваща среща с историята и музиката на един от най-големите мюзикъли в света. Снимахме Уестсайдска история в Ню Йорк, който ни даде от своята красота и енергия и ние почерпихме дълбоко от неговия мултикултурен, многолик дух. 

Advertisement

Режисьор на Уестсайдска история е Стивън Спилбърг (Извънземното, Специален доклад, Играч първи, приготви се), сценарист е Тони Къшнър (Мюнхен, Линкълн). В ролите са Рейчъл Зеглър, Ансел Елгорт, Ариана ДеБос, Ана Изабел, Кори Стол, Брайън д‘Аарси Джеймс, Къртис Кук, Дейвид Алварес и със специалното участие на Рита Морено, която печели „Оскар” за ролята на Анита в оригиналния филм от 1961 г.

Изживяваме Уестсайдска история само в кината от 10 декември.

Continue Reading
Advertisement