Connect with us

Телевизия

Уикенд на кученцата и сезон на мечките по VIASAT NATURE 

Avatar

Публикувано

на

снимка: © Banijay Rights

Към всички любители на кучета! Този уикенд по Viasat Nature е посветен на най-верните ни приятели, като изследваме изживяванията на кученца по целия свят. Как се отглеждат, с какви предизвикателства се сблъскват кученцата и собствениците им и как се обучават кученца да станат кучета водачи? На тези и други въпроси ще бъде отговорено през този уикенд с премиерата на „12 кученца и ние“.

Всеки делничен ден от понеделник, 13 юни, в 22:00 ч. пък ви водим на околосветско пътешествие, за да разгледате по-отблизо живота на мечките и тези, които се грижат за тях. Ден преди това – на 12 юни от 17:45 часа, разкриваме тайните на животинския интелект. Вижте.

12 кученца и ние

Премиера от събота 4 юни в 15:00 ч.

Advertisement

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Оригинално заглавие: 12 Puppies and Us

Година: 2020

Пандемията Covid доведе до бум в притежанието на кучета, тъй като хората у дома търсят утехата и компанията на домашен любимец, но за много от тези собственици, които получават кученца за първи път, нямат край предизвикателствата, които идват с тези сладки пухкави топки. В този сериал са показани чудесните и неприятните моменти за дузина кученца и техните семейства в първите решаващи месеци заедно. Разглеждаме как новодошлите се развиват, учат и адаптират към новия си свят, а също и дълбоките ефекти, които те могат да имат върху живота на своите собственици. От неочаквано „облекчаване на нуждите“ до първите разходки и безсънни нощи, ние следваме както удоволствието, така и хаоса, които новото кученце може да донесе, а специалистката по кучешко поведение Луиз Глазбрук предлага на семействата експертни съвети за случаите, в които трудностите с кученцата стават твърде много.

Рубрика: Уикенд на кученцата

Advertisement

През целия ден в събота 4 юни и неделя 5 юни

Рубрика: Сезон на мечките

Всеки делничен ден от понеделник 13 юни в 22:00 ч.

Ставаме свидетели на изпитанията и премеждията в спасителен център в Британска Колумбия, Канада, изследваме повторното въвеждане на мечки в Европа и проследяваме различни мечки в Канада и Аляска в борбата им за оцеляване.

Advertisement

Да се изправиш срещу гризли

Понеделник 13 юни в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Facing Grizzlies

Година: 2021

Advertisement

Историята за изкуплението на режисьора Фил Тимпани го следва, докато се превръща от ловец на мечки в страстен застъпник на гризлитата. След прекарване на толкова много време в близост до мечките гризли, той осъзнава, че те са далеч по-социални и интелигентни, отколкото ги считаме; оттогава си поставя за цел да изучава и снима тези забележителни хищници и да помага на хората да ги разбират и да съжителстват с тях. Този филм разказва историята на вълнуващото и емоционално заснемане, документиращо живота на Софи и малките ѝ.

Дивите мечки гризли на Юкон

Вторник 14 юни в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Yukon’s Wild Grizzlies

Advertisement

Година: 2020

В рамките на Северния полярен кръг в Северен Юкон, Канада, мечките гризли си намират прехрана в безпощадни условия и отчаяно се борят да напълнеят достатъчно, за да оцелеят през дългите и сурови зими, хибернирайки в бърлогите си. Този документален филм разказва историята на мечка, която е майка за първи път, как тя се храни в тундрата с малките си, угощава се с хайвера на куча сьомга в началото на зимата и най-накрая води семейството си нагоре по планината Меча пещера към своята пещера-бърлога… и несигурно бъдеще.

снимка: Viasat Nature

Родени в Скалистите планини

Премиера в две поредни вечери 14 и 15 юни в 22:00 ч.

Advertisement

Брой епизоди: 2 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Born in the Rockies

Година: 2021

Скалистите планини са втората по големина планинска верига на Земята – тя е с дължина 4800 км и обхваща сто отделни планини от най-южната си точка в американския югозапад до северния си край в Канадска Арктика. Поради това Скалистите планини съдържат поразителен диапазон от екосистеми – от прерия до алпийска тундра; в допълнение, много от най-големите реки в Северна Америка извират от Скалистите планини, осигурявайки животворна вода за пресъхнали земи и прясна питейна вода за милиони домове. Постоянно нарастващото население оказва повишен натиск върху дивата природа, което прави Скалистите планини едно от последните убежища за най-емблематичните видове на Северна Америка, включително дебелорогите овни от Скалистите планини, канадските жерави, мечките гризли и американските бизони. В епичния сериал от 2 части следим живота на няколко семейства от Скалистите планини, как намират дом и отглеждат малките си, разкриваме през погледа на родените тук историята на Скалистите планини от ранното начало до независимостта.

Разкриване на животинския интелект

Advertisement

Неделя 12 юни в 17:45 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Animal Intelligence Revealed

Година: 2020

Гладни умове дебнат в нашите океани, а сегашните нови открития разкриват изключителната интелигентност на много морски хищници. В Аржентина косатките използват много стратегии за лов на риба и морски лъвове, но едва сега учените осъзнават степента на тяхната способност да се специализират в различни техники и да обучават потомството си; в Аляска някои гърбати китове работят заедно, за да изградят смъртоносна клопка, като всеки член на стадото играе различна роля; в Южна Африка делфините и рибоядите си сътрудничат, за да се възползват от миграцията на сардините, създавайки забележителен съюз между мозъка на птиците и силата на бозайниците. Това са някои от новооткритите тайни на суперхищниците на океана, гениите на морето…

Advertisement