Connect with us

Култура

„Укротителят на лъвове“ от ледената кралица на трилъра Камила Лекберг

Avatar

Публикувано

на

На 10 февруари излиза от печат „Укротителят на лъвове“, девети поред роман от серията за Ерика и Патрик, от която вече са реализирани близо 10 милиона екземпляра!

„Укротителят на лъвове“ (превод: Любомир Гиздов, изд. „Колибри“) пренася читателя в сковаващата атмосфера на Фелбака, където мирисът на страх и минали прегрешения неминуемо застига настоящето. Едно полуголо момиче на име Виктория е блъснато от кола при доста странни обстоятелства. Оказва се, че я издирват от няколко месеца. Патрик Хедстрьом и колегите му започват разследване. В това време Ерика Фалк пише книга за стар случай на убийство – на бивш укротител на лъвове, установил се във Фелбака. Жена му Лайла, осъдена за убийството му, крие някаква мрачна тайна и редовно получава в затвора неподписани заплашителни картички. Патрик и Ерика осъзнават, че между двата случая има връзка и се опитват да разберат каква е тя.

Родена през 1974 г. в малко селце на западния бряг на Швеция – Фелбака, Камила Лекберг превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, подвластна само на снежния си антиутопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. Удивителна е педантичността, с която авторката изгражда психологическите профили на персонажите си. През 2008 г. Лекберг получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“. Романи като „Немското дете”, „Бавачката на ангели” и „Укротителят на лъвове” свидетелстват за мощта на таланта й и я налагат като един от най-предпочитаните автори на трилъри в Европа.

Continue Reading
Advertisement