Connect with us

Музика

Унгарските виртуози в Първо студио на БНР

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Спомняте ли си концерта на Лайко Феликс от май 2014г.? Е, сътрудничеството между Института „Балаши” (Будапеща) и Alarma Punk Jazz продължава с концерт на един от музикантите, повлияли най-много Лайко Феликс в началото на 90-те, а именно – саксофониста Михай Дреш (създател на легендарния „Дреш Квартет”), заедно с един от най-големите джаз-цимбалисти на нашето време – Миклош Лукач. Дългоочакваното събитие е на 10 ноември в Първо студио на БНР с отваряне на вратите за публика в 21:00ч. и начало на концерта точно в 21:30ч., когато е и началният час на „Аларма” по програма „Христо Ботев”.

Пионер на унгарския фрий-джаз, стъпил здраво и във фолклорните традиции на своята страна, Михай Дреш е жива легенда на съвременната авангардна сцена в Европа. В студийни и сценични колаборации Дреш е свирил заедно с музиканти като Арчи Шеп (двамата имат съвместен албум – Hungarian Bebop от 2002г.), Хамид Дрейк, Михай Борбей, Ива Битова, Лешек Можджер и Калман Балог. Лайко Феликс участва в албумите му Zeng A Lélek (The Sounds Of Soul) от 1993г. и Ritka Madár ‎(Rare Bird) от 2009г. Специфичният стил на Дреш – на границата между фрий-джаза и унгарския фолклор – е изключително разпознаваем и му отрежда място сред най-оригиналните европейски саксофонисти на XX и XXI век. Самият той е страстен почитател и на българската фолклорна музика.

Миклош Лукач, който също е една от водещите стихии в „Дреш Квартет”, като Дреш е новатор в своята област, превеждайки традиционната унгарска музика за цимбал на езика на джаза. В творческата си биография има дуо-албум с другия голям унгарски цимбалист на нашето време – Калман Балог, съвместен албум с холандското instant composing (pool) трио Braam / De Joode / Vatcher, както и съвместни проекти с музиканти от ранга на Чарлз Лойд, Арчи Шеп, Ури Кейн, Стив Колман и Чико Фрийман. Свирил е като солист с Оркестъра на ВВС, Хамбургската филхармония и Варшавската филхармония. Създател е и на триото Cimbiózis. Участва като гост и в редица знаменателни албуми като Gipsy Composium на Eclectic Gipsy Band, Tau на Золтан Лантош, в новия албум на Давид Йенгибарян Mariage, както и в най-новия диск на Чарлз Лойд Wild Man Dance.

Концертът в Първо студио на БНР на 10 ноември се организира от Института „Балаши”-Будапеща (с инциатор Ласло Бедеч, унгарския лектор за България) и фестивала Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“, а билетите ще бъдат на символична цена от 8 лв (предварително) и 10 лв (на входа на радиото преди концерта).

Advertisement

БИЛЕТИ:

http://www.eventim.bg/bg/bileti/mihaly-dresch-miklos-lukac-sofi-studio-1-na-bnr-412740/event.html

http://www.ticketplus.bg/news.php?nid=355

Continue Reading
Advertisement