Connect with us

Tехнологии

Устойчив офис: поглед към енергийните етикети на мониторите

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

Създаването на устойчиво работно място става все по-важно и за професионалистите, и за домашните потребители. Днес изборът на енергийно ефективни продукти, разработени с мисъл за бъдещето, се възприема не само като добър за планетата, но и в полза на потребителите, които например могат да намалят разходите за електричество, избирайки монитор с ниска консумация на енергия. Като се има предвид броя и разнообразието на сертификатите и енергоспестяващите функции, които съществуват към момента в различните дисплеи на пазара, потребителите често имат проблеми с различаването на спецификите. За да направи тази задача малко по-лесна, AOC ще представи през тази година обобщение за избрани сертификати за защита на околната среда и екологични функции при мониторите, които помагат на потребителите в тяхното решение да накарат работното си място да съответства на политиките за устойчиво развитие.

Ниска консумация на енергия, превключвател за пълно изключване и важни сертификати: повечето монитори AOC, като I2475PXQU, щадят околната среда и пестят разходи за енергия

Energy Star 6.0 – По-ниска консумация на енергия

При наличието на няколко международни и регионални сертификати за околна среда, потребителите, които се интересуват от устойчивостта на своя настоящ или бъдещ монитор, най-вероятно ще попаднат на етикетите EnergyStar, TCO и EPEAT. Сертификационният знак EnergyStar 6.0 осигурява главно информация за консумацията на енергия и нивото на ефективност на монитора. Така например, стандартът изисква автоматичното преминаване в енергоспестяващ режим след определен период, в който монитора не се използва. Етикетът, който носят всички текущи модели на AOC, изисква ниво на ниска консумация на енергия под 0.5W в режим стендбай. Закупуването на монитор, който е сертифициран по най-актуалната версия EnergyStar 6.0, гарантира намаляване на общите нужди от енергия и може да генерира спестявания в дългосрочен план.

Advertisement

TCO 6.0 и EPEAT – Осигуряват устойчивост по време на жизнения цикъл

Мониторите, маркирани със знаците TCO 6.0 и EPEAT, отговарят на набор от критерии, които се простират отвъд простата консумация на енергия. И двата сертификата изискват дисплеите да бъдат произвеждани по социално отговорен начин с използването на екологични материали. Дисплеите, отговарящи на тези два стандарта, имат всички изгледи да постигнат дълъг експлоатационен живот. Така те не само допринасят за намаляването на електронните отпадъци, но и се превръщат в изгодна инвестиция за своите притежатели. TCO 6.0 етикетът означава, че дисплеите отговарят на различни допълнителни изисквания, като високо качество на изображението и набор от различни опции за ергономична настройка, които носят предимства за здравето на потребителите. Подобно на това, сертификатът EPEAT изисква мониторите да бъдат оценявани по отношение на своята устойчивост през целия им жизнен цикъл, което се дефинира от различни задължителни и опционални критерии: напр. използването на поне 90% рециклируем опаковъчен материал. В зависимост от това на колко от тези критерии отговаря дисплеят, му се присъжда бронзов, сребърен или златен рейтинг.

Функции за спестяване на енергия

Повечето монитори AOC не само напълно отговарят на важните стандарти, но разполагат с допълнителни възможности, които помагат на потребителите да работят още по-ефективно. Някои от моделите имат вграден превключвател за „нулева консумация“, който позволява на потребителите напълно да изключат монитора и да пестят енергия, когато не са пред екрана. Всички дисплеи AOC притежават Eco режим, който оптимизира консумацията на енергия чрез настройка на екрана за различни типове употреба, като четене на текст или игра на игри. По отношение на консумацията на енергия, някои модели от линията Pro консумират по-малко от 0.1 W в режим стендбай. Нещо повече, софтуерът за управление AOC e-Saver позволява на потребителите да зададат период от време, след което мониторът се изключва автоматично, за да пести енергия.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement