Connect with us

Lifestyle

Ученици и студенти на кариерния форум „Професиите на бъдещето” в София Тех Парк

Avatar

Публикувано

на

QJ1A6962 1

снимка:PR

Как технологиите променят професионалния ни делник? Кои са професиите, които ще бъдат най-актуални в следващите години? Как да идентифицираме и развиваме таланта си и как да преодолеем страха от провала? Това бяха част от акцентите на провелия се на 10.03.2016 г. в София Тех Парк младежки кариерен форум „Професиите на бъдещето“. Сред учениците, студентите и преподавателите, които посетиха събитието, имаше групи от цялата страна.

Заместник-министърът на образованието и науката, проф. Николай Денков откри събитието и отправи послание, че обединените усилия на институциите, неправителствения сектор, бизнеса и личната мотивация на младите хора са ключът към успешната образователна реформа и професионалната реализация на следващото поколение.

 Д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на републиката по иновации и здравна политика и ръководител на президентските награди „Джон Атанасов“, поздрави младежите и изказа надеждата, че в залата стоят поне няколко бъдещи носители на наградата за талантливи млади ИТ учени.

 Инж. Стефан Златев от Бош България представи новаторската визия на компанията, базирана изцяло на технологичната революция, на която всички ние сме съвременници и говори за навлизането на технологиите във всички сфери на професионалния и личния ни живот.

Advertisement

[media-credit name=“снимка:PR“ align=“aligncenter“ width=“640″]QJ1A6962[/media-credit]

Търговският директор на Майкрософт, Иво Русев, говори на младежите за кариера от бъдещето днес, по правилата на упорството, смелостта и амбицията. Александър Самарджиев от Експириън България представи професията анализатор и спецификите на банковия анализ за създаване на кредитна история. Тихомир Матеев от VMware вдъхна смелост на младите хора в залата с историята на компанията, създадена от няколко докторанти и техния професор, която се превръща в бизнес, продаден за 625 млн. долара, стартирал като продукт за дисертация.

 В дискусия, посветена на бъдещето на маркетинга и какви професии оформя дигитализацията в тази сфера се включиха изявени имена – ИраванХира, HPE, Шакир Ахмедов, Samsung, Христо Христов, Нетинфо, а модератор беше Христо Ласков от Publicismodemcybermark.

Специален ЧР панел беше посветен на темата за талантите. Диана Куршумова от Manpower, Жени Георгиева от Talent-Link и Радостина Добрева от Concentrix дадоха съвети на младежите как да развият своите силни страни и да ги превърнат в талант, желан от бизнеса. Ваня Нотева, консултант към Еврогайдънс представи на младежите възможностите за кариерно развитие, които ЦРЧР дава, чрез мрежата Еврогайдънс, програма Еразъм+ и други инструменти.

В панел, посветен на кампанията„Активизирай се“ участие взеха мениджъри от Шнайдер електрик и Тодор Саракчиев, представен в една от успешните истории в рамките на инициативата на JA България. Един от акцентите на дискусията беше кои са мотиваторите един млад човек да бъде проактивен тук и сега, за да начертае пътя на собствения си успех.

 По време на форума, при пълна зала и изключително висок интерес, за бъдещето на професиите говориха още представители на Google, Vivacom и TalentHunter. Фокус на всички презентации и дискусии бяха иновациите, технологиите и дигитализацията на живота и професиите и какво кариерно бъдеще чертаят те за младите хора у нас в идните години.

Advertisement

„Страхотните лектори споделиха своите истории и опита, които са натрупали в реалната бизнес среда. Показаха ни, че не трябва да се страхуваме от преследването на мечтите си, дори да се провалим – нека се замислим какво сме научили от провала и да не допускаме същите грешки в бъдещите си начинания!“, сподели впечатления минути след събитието Северина Темелкова, първи курс в УНСС, София.

„Щастливи сме от изключителния интерес към събитието и той показва, че има нужда да продължим да изграждаме мост между младите хора, образованието и реалната бизнес среда. Това, заедно с възпитаването на предприемачески дух и изграждането на финансова и дигитална грамотност е мисия на нашата организация, която ще разгърнем с още събития и инициативи през есента, когато ще проведем 15-то издание на „Мениджър за един ден“, каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

Форумът „Професиите на бъдещето“ се проведе с генералното партньорство на Microsoft. Основни партньори на събитието бяха Experian, VMware и Бош. Медийни партньори на инициативата бяха Кариери, Нетинфо и Rabota.bg.

 

 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement