Connect with us

Галерия

Фен си на оригиналните илюстрации? Заповядай на третото издание на Биенале на илюстрацията!

Avatar

Публикувано

на

Тази година близо триста български художници се включиха в Биенале на илюстрацията със 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието. Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” към Регионален исторически музей-София, а по време на официалното откриване ще научим кои са победителите в категориите „Цялостен принос”, „Реализирани/публикувани творби” и „Нереализирани/непубликувани творби” според журито в състав: Милена Радева — илюстратор и създател на уеб сайта и издателство „Българска илюстрация”, Николета Гологанова — изкуствовед и куратор (Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова — изкуствовед (РИМ-София), Бояна Павлова — художник и преподавател (Национална художествена академия), и Славина Илиева, основател на издателство „Дакелче”.

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева, създадател на интернет платформата „Българска илюстрация”, възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам, за да обедини пръсналите се по света български виртуози на ръчно създадени изображения и да покажe огромния им талант и творчески потенциал. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби и се случва благодарение на личното упорство на Милена и безвъзмездната подкрепа на партньори, които вярват в каузата ѝ. През 2020 г. се провежда второто издание на биеналето и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям — кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации. Тази година събитието се реализира за първи път с финансова подкрепа, предоставена от Национален фонд „Култура”, и отново ще онагледи значимостта на това изкуство, защото каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?

Третото издание ще илюстрира най-добре отговора на този въпрос. С общо над 630 автори и повече от 1700 оригинални илюстрации идеята за родно „Биенале на илюстрацията” се превърна в най-очакваното събитие в индустрията, събирайки българските таланти на едно-единствено място. Така че, ако си почитател на оригиналната българска илюстрация, отбележи си в календара:

Какво: Биенале на илюстрацията 2022

Кога: От 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г.

Advertisement

Къде: Регионален исторически музей-София, изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” (бул. „Княгиня Мария Луиза” №16), всеки ден от 10:00 – 18:00 ч.

Колко: Вход свободен

Continue Reading
Advertisement