Connect with us

Lifestyle

Фестивалът на светлините LUNAR озарява София

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Творби на артисти от цял свят ще преобразят в произведения на изкуството едни от най-известните сгради, паркове и площади в столицата

Второто издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София, между 11 и 14 май 2023 г. Арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която български и международни артисти ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен.

Над половин милион жители и гости на София посетиха пилотното издание на LUNAR, а 14 артисти от три континента създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град. Тази година, четирите вечери на събитието ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите чрез изкуство сгради, паркове и площади. Артисти от цял свят ще разкажат истории, ще провокират въображението и ще демонстрират безкрайните възможности на този вид произведения, поставяйки столицата ни редом до едни от най-иновативните градове в света.

„След успеха на пилотното издание на LUNAR през 2022 г. и топлата реакция на българската публика, бяхме сигурни, че мечтата ни да превърнем фестивала в традиция е напът да се сбъдне. Опитът ни с подобни формати в цял свят показва, че събитието има реалната възможност да се превърне в едно от най-успешните в Европа. Затова и тази година, заедно с нашите съмишленици, сме подготвили незабравими изненади, така че да предложим качествено арт съдържание за всички посетители от страната и чужбина,” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и LUNAR, и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Advertisement

Фестивалът си поставя за цел не само да покаже вдъхновяващо изкуство, но и да отправи важни послания към своите посетители. Едно от тях ще бъде по случай Европейската година на уменията и ще е подчертае значението на човешкия потенциал, благодарение на Бюрото на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България.

Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към темата за опазването на планетата, която беше ключов акцент и в първото издание на LUNAR. Тази година, тя ще намери интересен нов прочит, благодарение на Mastercard.

снимка: ПР

„Зелената“ кауза, вплетена в светлинните инсталации, разширява обхвата си с партньорството на OMV България, като част от стратегията на компанията за постигане на въглеродна неутралност. Артистите ще насочат вниманието на зрителите към усилията за ограничаване и намаляване на CO2 емисиите и към климатично неутралното шофиране.

Тази година, прилагането на посланията, вплетени в творбите, на практика ще бъде важен елемент от фестивала, който ще подпомогне облагородяването на градските пространства чрез изкуство. Това ще се случи със специалното партньорство на City Cash, в подкрепа на усилията на компанията в тази насока.

Advertisement

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено през месец март.

Предизвикателствата към родните и чуждестранни артисти ще продължат и тази година. Те ще имат възможност да създадат свои произведения за някои от емблематичните столични сгради, а детайли за конкурсните програми ще бъдат обявени съвсем скоро.

Повече информация и всички актуални новини за LUNAR можете да намерите на www.lunarlights.eu и на страниците на фестивала в социалните мрежи: https://www.facebook.com/Lunarlightsfestival и https://www.instagram.com/lunarlights.eu/.