Connect with us

EDM

Фестивал на цветовете или доза цветна емоция за добро настроение

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Фестивал на цветовете, наричан още Холи, е един от най-древните хиндуистки празници, с който хората в Индия отбелязват края на зимата и началото на пролетта. Според техните вярвания денят на пълнолунието в периода февруари – март е последният от старата година, а първият ден на новата година съвпада и с първия ден от пролетта. Затова и Фестивала на цветовете Холи е символ на новото начало, на победата на живота над смъртта, на радостта над тъгата, на пъстротата над сивотата. Празниците продължавата три дни и включват различни вярвания и ритуали. Кулминацията на празненствата е, когато всички хора излязат по улиците на Индия – пеят, танцуват и се замерят с цветен прах гулал или боя. Холи обединява всички индийци с идеята, че поне в един ден от годината всички, независимо от възраст, пол, кастова и религиозна принадлежност са равни и могат да се забавляват заедно, загърбвайки вскички бариери и различия, издигнати в ежедневието.

Положителната емоция и идеята, че поне за ден хората трябва да забравят всички причини, които ги разделят и да се съберат заедно подтиквани само от желание за хармония, разбирателство и любов, много бързо пренася идеята на фестивала и на други места. Чувството за свобода и пъстротата на емоцията, които са основните носители на идеята, залегнала във фестивала бързо го правят популярен в Европа, САЩ и Африка.

Фестивал на цветовете е отбелязан за първи път в Европа на 29 юни 2012 г. в Берлин. Оттогава до ден днешен цветната вълна е преминала през градове като Виена, Амстердам, Лондон, Париж, Барселона, Цюрих, Чикаго, Калифорния, Лос Анджелис,  Мексико Сити, Кейп Таун и стремително прибавя нови места в списъка през всяка изминала година. Отбелязването на Фестивал на цветвоете във всяко едно от изброените места следва единствено идеята за свобода, хармония и разбирателство между хората. Без значение от мястото, в което се провежда, денят на фестивала е изпълнен с цветни експлозии, много музика, щури танци и различни игри и забавления на открито за всички решили да го посетят.

[media-credit name=“Holi_Festival_of_Colors_Utah,_United_States_2013, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Holi_Festival_of_Colors_Utah,_United_States_2013[/media-credit]

В България, Фестивал на цветовете беше отбелязан за първи път в градовете София, Пловдив и Бургас през 2014 г. Посетителите имаха шанса да видят различни бълграски и чуждестранни артисти и DJи, да се забавляват с различни игри на открито и да се запознаят отблизо с индийските традиции в рисуването с къна, индийските танци, както и да вкусят разнообразни индийски кулинарни изкушения. Всички те заедно позволиха на магията на фестивала да оцвети тяхното лято и да ги зареди с положителни емоции.

Advertisement

На 20 юни 2015 г. София ще бъде по-пъстра от всякога, защото това е деня, в който ще се състои второто софийско издание на Фестивал на цветовете. На сцената на фестивала ще се качат – Ice Cream, Спенс, The Top Stoppers, COOH vs BALKANSKY, The Smugglers Collectivе, Мартен Роберто, Steven от Metropolis и белгийските диджеи The Offenders. Водещ на събитието ще е Дон Еди Казасян.

Фестивал на цветовете ви дава възможност да поставите ударно и пъстро начало на лято 2015 г. Ще разнообрази уикенда ви, ще ви освободи от стреса, ще посипе цветен прашец над грижите ви и ще ви зареди с положителна енергия предстоящите ви дни. Фестивал на цветовете е празник, който ще ви накара да се почувствате щастливи, свободни и безгрижни. Увлечени в танци и потопени в цветни експлозии ще си припомните какво е да се чувстваш свободен и щур като дете. Ще отпрати грижите надалеч и ще ви помогне да разберете колко малко му трябва на човек, за да се почувства лек, в хармония със себе си и околните. От вас се иска само да дойдете с усмивка и съзнание, освободено от предразсъдъци и грижи и отворено за цветни приключения.

Continue Reading
Advertisement