Connect with us

Култура

Финалистите от конкурса “MOST” с изложба в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

Avatar

Публикувано

на

MOST 2022 Finalisti 1

Новият арт сезон в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 стартира на 21.09.22 г. от 18:30 ч. с представянето и откриването на изложба на шестимата финалисти от петото издание на конкурса за съвременно изкуство „MOST“. Конкурсът се проведе в периода от 12 юли до 1 септември 2022 г, а единият от финалистите бе избран от „Инвестбанк“ АД, генерален партньор на инициативата. 

Идеята на екипа на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 е „MOST“ да се превърне в ежегодно събитие, насочено към младите таланти на България, което им дава възможност за изява, предоставя им нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. Тази година конкурсът предизвика огромен интерес и над 200 млади български художници изпратиха творбите си за участие. Дори след края на обявения срок продължаваха да постъпват портфолиа на художници, с желание да се включат.

В изложбата ще видите творбите на тазгодишните финалисти, които са: 

Сашо Виолетов – роден в София. Бакалавър (2015) и Магистър (2017) по Стенопис в НХА. През 2022 г. е резидент към СБХ по програмата за творчески престой в Cite des Arts, Париж. Работи в областта на рисунката, живописта и смесената техника. Има три самостоятелни изложби и участва в многобройни групови изложби в и извън България. Хуморът е ключов аспект в работата му

Артистичното дуо YO/KO+INA, зад което стоят артистите Йонко Василев и Ина Трифонова – имат предистория и собствена траектория на развитие по пътя на изкуството, но през 2018 г. се събират като партньори в живота и в творчеството.

Advertisement

Надя Пеовска – В началото на своя артистичен път, Надя Пеовска работи основно в сферата на живопистта, а след това и в дигиталните изкуства ,текстила и модата. Реализирала е редица успешни проекти в сферата на културата. Член е на ДБХ, СБХ и Malta Society of Art.

Стефана Петрова – графичен дизайнер, завършила „Маркетинг“ и „Графичен дизайн и илюстрации“. Участвала е в 4 изложби. Творбите ѝ са обединени, с точни времеви рамки, но и в безвремие, в пастелно настроение, но и ярко подчертани.

Петър Чиновски – Учи дървообработване и вътрешна архитектура, анимация и визуална комуникация. Завършва ВТУ „Св. Св Кирил и Методий” със специалност изящни изкуства – графика. Участва в многобройни групови изложби и проекти. Има две самостоятелни изложби. Печелил е награди от престижни конкурси в и извън България. 

Светлана Якова (финалист избран от „Инвестбанк“ АД) – е абстрактен съвременен български художник, визуален артист и професионален гримьор. Завършва „Графика“ в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а след това и „Графичен дизайн и визуална комуникация“ в НБУ. Твори предимно в жанровете графика и живопис, но има опит също в иконопис по класическа техника.

Изложбата на авторите може да разгледате между 23.09.2022 г. до 15.10.2022 г. в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 с вход свободен.  Работното време на галерията е вторник до събота от 11:00 ч. до 18:30 ч. 

Advertisement

Всички творби на младите таланти могат да бъдат закупени в Галерията. 

Continue Reading
Advertisement