Connect with us

Култура

Финалистката от „Ръкописът“ по БНТ Ралица Стоянова представя дебютния си роман

Avatar

Публикувано

на

R.Stoyanova YChromozoma

Журналистът и блогър Ралица Стоянова представя дебютния си роман „У-хромозома“, с който спечели трето място в литературното риалити „Ръкописът“ на БНТ.

„У-хромозома“ е история за белезите, които оставят любимите хора. Една болест – Синдромът на извънземното, преплита съдбите на героите — Сия, Мартин, Калин и Калоян, и дава нов поглед върху обичането, изоставянето, брака, семейството и майчинството. Как да спасим някого, за когото храната е излишно задължение? Как да го накараме да остане, ако е неспособен да се привърже? Какво дава смисъл на свят, преситен от общуване и гладен за споделяне?

Писателят, драматург и ментор в „Ръкописът“ Георги Тенев за „У-хромозома“:

Тя докладва за живота като военен кореспондент. Като безпристрастен журналист. В репортажите от фронта на живота описва и своите собствени рани. Чета и интересът ми расте. Докъде ще стигне тази книга? Времето и събитията, очевидно, надхвърлят реалността на конкретния живот, но зад всяка дума подозираме нещо преживяно или сканирано от света такъв, какъвто е. Случайни или съдбоносни връзки. Увлечение или любов – как да отгатнеш? Съпружество – между пълното доверие и неизбежната вътрешна самота. И най-сетне – детето. Книгата е инкубатор на един живот, проследен под микроскоп. В тази литературна генетика има какво да научим за себе си.

Това е дебютен роман и му личи. Привлича, както напролет те привличат първите плодове – свежи, засищат жаждата за нов вкус и цвят след белотата на зимата. Никакви излишни маниери, имитация и разкрасявания. Няма изфабрикувани драми, има реалност. Едно момиче говори. Една жена разказва. Житейският опит се трупа, но не може да попречи на катастрофата. Живот и съдба са различни работи, казва ни „Игрек хромозома“.

Advertisement

Заповядайте на парти-премиерата в София – 31 май, 19 часа, бар KICK’s (ул. “Шишман” 22)! (https://www.facebook.com/events/241290229683940/). Събитието ще разчупи клишето за литературна премиера  и ще заложи на алтернативен подход. Музикалната селекция е поверена на любимите градски герои Vajarov & Paci и Ирина Денева, които ще ви накарат да се разтанцувате по никое време в сряда.

Още в деня на излизането му, 18 май, романът беше представен в родния град на авторката Благоевград. Приятели и читателите се запознаха с „У-хромозома“ в рамките на инициативата Нощ в библиотеката, организирана от читалище „Никола Вапцаров“.

„Ръкописът“ е първото риалити за литература у нас. В рамките на три месеца Ралица Стоянова успя да се справи с множество литературни задачи, изправяйки се срещу 72-ма конкуренти, и да спечели трето място.

Continue Reading
Advertisement