Connect with us

Общество

Фондация „Нашите недоносени деца“ и БОРИКА АД стартират програма за проследяване ранното детско развитие на недоносените бебета

Avatar

Публикувано

на

След дългите безсънни нощи, далеч от недоносеното бебе, родителите на преждевременно родените деца се сблъскват с нова тревога – дали детето им се развива нормално. В отговор на този въпрос и с цел дългосрочно проследяване във времето, фондация „Нашите недоносени деца“ и БОРИКА АД стартират пилотна програма за следене здравето, растежа и развитието на недоносените бебета. До момента програмата няма аналог в страната – чрез нея ще се вдъхне кураж и сигурност на родителите и ще се даде възможност за оптимално развитие на нуждаещите се деца.

Пилотната програма стартира на 1 октомври. Тя ще обхване семейства с доход, под минималния за страната, като всички услуги и консултации със специалисти ще бъдат напълно безплатни за тях. В рамките на 12 месеца, по предварително установен график, семействата ще бъдат консултирани в Център за детско развитие “Малки чудеса” от: неонатолог, детски рехабилитатор, детски психолог, специалист по ранна детска интервенция, консултант по кърмене и ерготерапевт и др. Графиците се изготвят индивидуално, спрямо възрастта и потребностите на всяко бебе.

Две са основните изисквания за включване в програмата към момента на кандидатстване: 1) Доходът на член от семейството да е равен или под минималния за страната; 2) Възрастта на детето да е не повече от 2 месеца коригирана възраст.

Документите за кандидатстване включват: онлайн заявка, която ще бъде отворена на 1 октомври, документи, доказващи доходите на всеки член от семейството и договор за включване в програмата за проследяване. В рамките на 5 работни дни след подаване на заявката, представител на Фондацията ще се свърже със семейството за уточняване на детайлите по подаването на останалите документи за включване в Програмата.

Партньорството между БОРИКА АД и Фондация „Нашите недоносени деца“ датира от 2016 година. „Благодарни сме на екипа на компанията за доверието, съпричастността и подкрепата в най-значимите ни проекти през годините. Вярваме, че и новият ни съвместен проект ще бъде такъв“, споделя Моника Златанова, ръководител „Организационно развитие“ и член на Управителния съвет към Фондацията.

Advertisement

Амбицията на инициаторите е Програмата да бъде продължена и да обхване и втората година от растежа на детето.

Екипът на фондация „Нашите недоносени деца“ е на разположение за допълнителна информация и съдействие на тел.: 0887 54 54 46 или e-mail: office@premature-bg.com.

Continue Reading
Advertisement