Connect with us

Класическа

Фортисимо Фамилия с последен за сезона концерт

Avatar

Публикувано

на

Произведението на Бенджамин Бритън е последният за сезона концерт на детската програма на Софийската филхармония, Фортисимо Фамилия

На 10-и април блестящите музиканти от оркестъра на Софийска филхармония ще изпълнят музикалния шедьовър на Бенджамин Бритън „Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел“.

„Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел“, написана като „Пътеводител за оркестъра за млади слушатели“, запознава подрастващите с тембрите на различните инструменти.

Диригент на концерта е Григор Паликаров. Участва още артистът Петко Венелинов.

Бенджамин Бритън е сред най-значимите имена в музиката на ХХ век. Подобно на великия Моцарт, английският композитор проявява своята надареност много рано. Неговото творчество бележи възраждането на операта в Англия и новата (след три века мълчание) английска музика на световната сцена.

Advertisement

Позовавайки се на националните традиции и усвоил най-широка гама от съвременни изразни средства, Бритън е създал много произведения във всички жанрове.

Композиторът е широко известен като музикант и педагог. Подобно на Прокофиев, той създава много музика за деца и младежи.

Тенорът Питър Пиърс и поемата на Емили Бронте „Хиляди блестящи огньове“ (A thousand gleaming fires), вдъхновяват Бенджамин Бритън за едно от най-красивите му произведения.

А „Вариации и фуга върху тема от Х. Пърсел“(„Пътеводител в оркестъра за младия човек“), ОП.34 му осигурява световна слава през 1945 г. Билети на eventim.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement