Connect with us

Lifestyle

Хора и идеи, които променят света – по Da Vinci от 10 януари

Avatar

Публикувано

на

Absolyutno Genialno s Dick and Dom 2

снимка: ПР

На 10 януари канал Da Vinci специална програмна селекция от вдъхновяващи предавания за големи мислители и вълнуващи идеи – от 11:05 до 15:30 ч! След това през целия месец каналът продължава да представя хора и открития, които променят света.

В предаването „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ Дик и Дом представят гения на братята Райт – мъжете, стоящи зад първия задвижван с двигател, контролиран полет със самолет. Впечатлени от братята Райт, те измислят своя гениална идея, която включва каскадьорски самолет и ужасяващ полет.

Запознайте се и с човека, изобретил първия задвижен с бензин автомобил, и разберете как брилянтен рекламен трик е осигурил успеха му. Вдъхновени от гениалните идеи на Карл Бенц, Дик и Дом измислят своя – да построят и да се състезават със свои собствени коли. Дик и Дом ни срещат и със сър Исак Нютон, един от най-великите учени на всички времена, и разглеждат теорията му за гравитацията. Провокирани от тази теория, те измислят своя, в която да оспорят законите на гравитацията, като се качат на Стената на смъртта. Александър Флеминг – човекът, открил пеницилина, пък ги тласка към опити да превърнат микробите в изкуство. Водещите разкриват и гения на Майкъл Фарадей – изследовател на електричеството, чиито открития помагат за захранването на цялата планета. Докоснали се до идеите на великия учен, Дик и Дом измислят своя, включваща почти милион волта електричество… Резултатите са шокиращи! В „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ през януари очаквайте още срещи с астронома Каролин Хершел – първата жена, видяла комета, а след това е открила още много такива, с Исмаил ал Джазари – инженер от далечното минало, построил зашеметяващи машини, със сър Джозеф Базалгет – човекът, създал огромната канализационна мрежа на Лондон, с шотландския изобретател и инженер Джеймс Уат, променил коренно парната технология, Алън Тюринг – разбивач на кодове по време на Втората световна война, стоящ зад модерния компютър, и с много други велики учени и мислители като Дарвин, Леонардо да Винчи, Гулиелмо Маркони и Мария Кюри.

Как децата се вдъхновяват от големите откриватели и техните идеи вижте в „Как да правим нещата добре“. Абхи прави удивително легло за кучета и таен сейф, Майлс изобретява собствен проектор за специална филмова вечер, Гейб прави шпионски перископ, Моли – цветен кинетичен пясък, а Ясмин – гигантски сапунени мехури…

Advertisement

„Да поговорим за наука“ ще ви представи някои съвременни новаторски трикове и изобретения, които могат да ви сторят изключително любопитни. Водещата Али Уорд показва принтер за палачинки, малки вятърни мелници, една специална водна пързалка и блутуут четка за зъби. После ще видите чанта – зарядано за телефон, обезболяващо устройство, птици роботи и тийнейджър, пречистващ вода. В предаването очаквайте още къщи на дървета, светлинки за пръсти и светлини за обувки за тичане, книга за пиене, сгъваем каяк и деца програмисти. Ще научите и как да извличате енергия от реките, изненадващ начин, по който да запазите храната свежа, нов начин за заснемане на диви животни за филми, технология, която пази бебета, и друга, ускоряваща растежа на семената…

Гледайте канал Da Vinci на 10 януари от 11:05 ч., а след това и през целия месец в специалните предавания, за да видите всичко това и още много други смайващи неща! Открийте хората, които променят света, и се вдъхновете и вие да направите същото!

Continue Reading
Advertisement