Connect with us

Интервю

Хосе Луис Герин: „Киното е азбуката, която ме свързва със света“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Настоящото 24-то издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино ще предложи на своите почитатели среща с испанския кино режисьор Хосе Луис Герин. За него филмовата гилдия твърди, че със съзерцателния, интелектуален и иновативен подход, който прилага в създаването на творбите си, Герин е променил динамиката в създаването на документално кино в наши дни.

Имахме удоволствието да се срещнем на живо с майстора на седмото изкуство и да разговаряме за страстта към добрата история и вдъхновението, което ни дебне отвред.

Какво е за вас киното – страст, изкуство или нещо повече?

За мен киното е азбука, писменост, език, който ме свързва със света едновременно като зрител и като режисьор.

Какво търсите в един сценарий, за да го изберете за свой проект?

Advertisement

Обещанието за един филм, който сам бих искал да изгледам от начало до край.

Ако киното отразява живота, какъв ще бъде живота на бъдещето?

Не знам. Може би това е и причината да не съм ситуирал нито един свой филм в бъдещето.

Кой е Вашият собствен любим филм? Защо?

Не бих могъл да кажа, защото всеки има свой собствен живот.

Advertisement

Какво е Вашето вдъхновение?

Всичко! От класиците до вестниците … Вдъхновението се крие навсякъде – от това да наблюдавам на улицата, да гледам облаците, от поетите, картините, изкуството, киното,  разговорите…

Седмицата на испанското и иберо-американското кино се провежда традиционно в началото на месец юни вече 24 години под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.

Панорама с документални филми на режисьора Хосе Луис Герин може да гледате всеки ден от 6-ти до 9-ти юни, от 19.00 ч., в културен център „Червената Къща”, с вход свободен. Заглавията, които българската публика ще може да види са – Innisfree („Тихият човек”), En Construccion („В строеж”), Unas fotos en la ciudad de Sylvia („Снимки в града на Силвия”), Recuerdos de una manana (“Спомени от едно утро”) и Dos cartas a Ana (“Две писма до Ана).

На 7-ми юни Хосе Луис Герин ще представи и филма En Construccion (2001), отличен със специалната награда на журито на San Sebastian Festival, награда „Гоя” за най-добър документален филм, награда на Spanish National Cinematography Prize и FIPRESCI Prize of the International Critics.

Advertisement

Филмът проследява как строежът на нов жилищен блок в един от бедните квартали на Барселона ще окаже влияние на хората от квартала. Сюжетът проследява всички случки от строителната площадка и историите на хората, които минават през нея. En Construccion e oпит за вливане и документиране на живота на хората от квартала, нарушаван от оглушителния трясък от срутване на сгради.

Хосе Луис Герин идва в България по покана на Институт Сервантес за Седмицата на испанското и иберо-американското кино, която се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания.

Continue Reading
Advertisement