Connect with us

Култура

Художничката и визуален артист Лиляна Дворянова с първа книга

Avatar

Публикувано

на

В дните на изолация, много родители се обръщат към книгите, за да направят престоя на децата си у дома по-полезен и забавен. За да им помогнат и да стимулират малчуганите да прекарват по-малко време пред екрана, издателство “Мармот” са тук с една различна и провокираща въображението история – “Слончето, което искаше да лети” от Лиляна Дворянова.

Красивата картинна книга с отворен финал и важен урок за мечтите и приятелството е писателски дебют за българската художничка и визуален артист Лиляна Дворянова. Тя има над 20 участия в сборни изложби на съвременно българско изкуство у нас и в чужбина, илюстрирала е учебници и корици на книги.

„Когато слончето и мишката дойдоха при мен и пожелаха да разкажа и нарисувам тяхната история, не съм си и представяла, че благодарение на тях ще се срещна с толкова добри и всеотдайни Мармоти (и тяхното издателство). Много съм благодарна, че ни приеха така приятелски и с обич, въпреки този труден момент и направиха всичко възможно книжката да излезе на бял свят, и слончето и мишката да полетят, пък и аз покрай тях.“ споделя Лиляна Дворянова.

Най-съкровената мечта на Слончето е да полети. Тази “парцалена история с два края” разказва за силата на мечтите и близките приятели, които са готови да помогнат в осъществяването им.

Parcalena istoria pages 02

Какво се случва, когато сбъднем най-съкровените си желания? Спомняме ли си за приятелите, с които сме вървели рамо до рамо, когато вече летим високо в небето? Лиляна Дворянова оставя читателя сам да открие отговорите на тези въпроси.

Като история с отворен финал, “Слончето, което искаше да лети” стимулира въображението и е чудесна отправна точка за дискусия между дете и родител за важността на приятелството и преследването на мечтите.

Advertisement

„Когато тази изящна книга пристигна на имейла на издателството, беше любов от пръв поглед. Без да се замисля, ѝ дадох приоритет пред едно чуждо заглавие, което също много обичам. Но Лили заслужаваше повече. Вярвам, че това, че Слончето излиза точно сега всъщност е хубаво и аз ще направя всичко необходимо, за да получи вниманието, което заслужава.“ 

Книгата ще има виртуална премиера – на Facebook страницата на издателство „Мармот“ – на 21 април от 11 ч. Разговора с Лиляна Дворянова ще води Радостина Николова.

Лиляна Дворянова е български художник и графичен дизайнер. Притежава магистърски степени по философия и графичен дизайн, както и докторска степен в сферата на изобразително изкуството. Твори в различни области на визуалното изкуство – живопис, графика, фотография, концептуални форми, илюстрация. Лиляна е автор на илюстрации към детски книги и учебници, а “Слончето, което искаше да лети” е нейният първи писателски проект.

Continue Reading
Advertisement