Connect with us

Музика

Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск с концерт в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния звук предстои тази есен – първото гостуване в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск на 24 ноември в Студио 1 на БНР от 21 ч. Музикантът идва у нас по покана на средновековното трио Ambient Folklore и Alarma Punk Jazz.

Инструментът Хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е слабо познат у нас. На практика до момента няма артисти, представяли в България изключително екзотичното му звучене на живо. Гилем Деск пристига със своето електрическо хърди-гърди, което на външен вид може да се опише като електрическа латерна с ръчка или както го наричат от The Society of Rare and Strange Instruments – Ренесансовият синтезатор с манивела.

Деск е съвременен градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със създадените от самите него мелодии, съчетаващи звуци, които напопобявят гайда с жужене на насекоми. Понякога той пътува сам, понякога можем да го видим с групата му Arcane Alchemists, a стремежът му към музикален експеримент се изразява в множество колаборации с артисти от различни жанрове, като характерният звук на неговият инструмент може да бъде доловен и в не малко филмови проекти.

Често пъти творчеството му е сравнявано с левантинска музика, преплетена със съвременен пънк. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, който предстои да излезе тази есен.

Advertisement

Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика като резултатът е една магическа импровизация, която ни потапя в непозната вселена, където местата, времето и емоциите се смесват в едно цяло.

На 24 ноември от 21:00 ч. Деск ни кани заедно да изживеем тази несравнима емоция в Студио 1 на БНР и да се отправим на едно вълнуващо пътуване към други измерения, ей така семпло, между няколко завъртания на ръчката на емблематичния си инструмент.

Актуална информация за събитието може да се следи в официалното фейсбук събитие .

Билети за събитието могат да бъдат закупени предварително онлайн в системата на EPAYGO – Билети и Събития

ТУК: https://www.epay.bg/go/7396837333 и на касите на EasyPay в цялата страна.

Advertisement

Цените са както следва:
18 лв до 15 септември
20 лв до 30 октомври
22 лв. до 24 ноември
в деня на концерта – 25 лв. на място

Continue Reading
Advertisement