Connect with us

Lifestyle

Цветята от края на 80-те се събуждат за нов живот във Водната кула

Avatar

Публикувано

на

BV poster s

Иконичната водна кула в софийския квартал Лозенец оживява като галерийно пространство с проект на художничката Боряна Венциславова.

Новата галерия +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България, по чиято покана художничката гостува със своя самостоятелна изложба, озаглавена: „Ние сме част от колекция“, с куратор на проекта в София Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието, което може да бъде посетено от 14-ти септември до 22-ри октомври.

В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството.

Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.

Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”. 90-те оформиха и символична топография, начератана от многобройните обувки изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или “Калното”.

Advertisement

Личният прочит на Боряна Венциславова – поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина; редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици – образи вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето.

Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв – група Нова Генерация – „Част от колекция“. За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас – Виолетов Генерал – Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12.

А на 30-ти септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията.

Австрийското посолство в София поставя във фокуса на дейността си в областта на културата представянето на съвременно австрийско изкуство. Изложбата „Ние сме част от колекция“ е един от особено важните акценти на 2017 г.

Откриване „Ние сме част от колекция“: 13.09, 18:30 ч.

Advertisement

Продължителност на изложбата: 13.09 – 22.10.2017

Кураторска обиколка и концерт Виолетов Генерал: 30.09, 18:30 ч.

Адрес Галерия +359: София, кв. Лозенец, ул. Галичица 13

Continue Reading
Advertisement