Connect with us

Галерия

Чемалоне: „Харесва ми да пътувам“

Avatar

Публикувано

на

Фотография (C) Чемалоне

Чема Гомес Дюран – Чемалоне е роден в гр. Берга, област Барселона, Каталуния – Испания. Завършва изящни изкуства в Барселонския университет. Специализира фотожурналистика в Автономния университет – Барселона.  Основател е на „Кол.лектиу ДиноуДоноу“ – арт група която съхранява и експериментира с фотографска техника и химични методи. Член е на каталунския съюз по фотожурналистика – УПИФС. Чема Гомес Дюран е мултидисциплинарен фотограф, комбиниращ креативна и документална фотография. Работата му е базирана върху теми свързани с изкуството и политиката от антропологична гледна точка. Използва всякакъв тип фотокамери, технологии и материали.

С художника разговаря Румяна Тенева:

Здравейте, аз съм Чема. Аз съм артист-фотограф от Барселона, Каталуния. Започнах с репортерска фотография и оттам нататък се насочих към фотопортрети. Това ми харесва повече. Творчеството ми е по-документално, харесва ми да наблюдавам хората…Освен това имам и друга насока на развитие, по-поетична. Тя е свързана повече с химични техники, с фокус повече върху портретите, върху пейзажите също…Използвам стари техники и работя с химични материали. Болшинството от нещата ми са класически. Ползвам трите първоначални главни принципа в творчеството си. Работих много години, правейки комерсиални неща, но от няколко години насам се посветих в по-свободна област, по-лично артистична. Разбира се имам и поръчки също.

В какъв момент на живота си се намираш?

Advertisement

В момента участвам в един фотографски колектив, където използваме стари техники за снимане както и фотография с химикали. Монтираме в Барселона и едно ново студио, на ново място с повече пространство, където има повече възможности и материали за работа.

Какви малки неща са много важни за теб?

Може да бъде снимка, възможността да съм с приятели, да чета, да се наслаждавам на живота…

Как си запълваш свободното време?

Почивайки, разхождайки се, пътувайки и прекарвайки времето си с моите приятели.

Advertisement

Разкажи ни за предпочитаната ти техника.

Техниката, която в момента ми харесва повече и с която най-много работя се нарича процес с мокра плака и колодий, която е стара техника от 1851 година. Работи се с емулсия върху стъкло и трябва всички твои материали да си ги приготвиш предварително. Те са ръчно-занаятчийски. Получава се едно добро качество, много интересен резултат. Това ми харесва много. Има възможност за пластичност за правене на портрети, такива каквито са моите творби.

Някакъв нов проект?

В момента приготвям един проект, в който възпроизвеждам образи на готически римски скулптури от дърво. Обработвам ги за да изглеждат като живи персонажи. Започнах го наскоро и съм в процес на експериментиране и търсене. Да видим как ще се получи…

Харесва ли ти да пътуваш?

Advertisement

Да, харесва ми да пътувам. Когато мога винаги пътувам,  в последно време из цяла Испания. Това, което е интересно и винаги ми е харесвало, и е свързано с моята работа е да вмъкна погледа върху различни култури. Обичам да присъствам на народни празници, като тук в Испания има голямо и интересно разнообразие в тази област.

Какви очаквания имаш  за срещата във форума „БезГраници“ тази година?

Очаквам да изкарам много хубаво, освен това ще кръстосам много различни страни, пътувайки до Балчик с един микробус с моята любима, правейки снимки. Очаквам да се запозная и с много хора, което ще бъде хубаво.

Реализирано е със специалното съдействие на арт мрежа „Скендерман“ във връзка със седмото издание на Международния арт форум „БезГраници“. Фестивалът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна, „Двореца“ – Балчик и арт мрежа „Скендерман“ . В началото на октомври тази година се планират изложби в градовете Добрич и Балчик в България и курортен комплекс „Венус“ на румънската ривиера. Тази година форумът ще се проведе в малък формат с фокус към визуалните изкуства, а през 2017 се очаква пълно издание с музикална фестивална програма и традиционната конференция в рамките на форума.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement