Connect with us

Култура

Четем световния бестселър „Ярка река“ на български 

Avatar

Публикувано

на

Романът на Лиз Мур е разтърсващ трилър за най-страшните табута на обществото 

В романа си „Ярка река“ младата, талантлива и проницателна писателка Лиз Мур прави безмилостна дисекция на действителност, пред която по-голямата част от обществото просто затваря очи. Наркотици, проституция, бедност и корупция са само част от проблемите, засегнати в световния бестселър, преведен на повече от 20 езика година след публикуването си в САЩ. За книгата Лий Чайлд казва: „Сурова, напрегната и с крайни обрати, но също така нежна, човешка и дълбока… Нямам сестра, но когато приключих с четенето, се обадих на брат си само за да чуя гласа му“. „Ярка река“ излиза на български на 10 декември с логото на „Кръг“ – в прецизния превод на Нина Руева и с въздействащата корица на Стоян Атанасов от Kontur Creative.

Кенсингтън, Филаделфия – работнически квартал с порядъчно минало, сега превърнал се в свърталище на наркозависими, дилъри и проститутки. Квартал, чиито къщи, някога изпълнени с детска глъч и задружни семейства, в настоящето приютяват зад разбитите си стени пристрастени към опиоидите души без надежда за бъдеще. Район, в който улиците са работно място за стотици жени, а срутените фабрики – открити пазари за дрога. В този кошмарен градски пейзаж, трудното минало на две сестри предопределя пътя, който ги отвежда в противоположни посоки.

Микаела Фицпатрик е патрулираща полицайка и самотна майка, чиято по-малка сестра Кейси живее и работи на улицата, приклещена в капана на зависимостта към тежките опиоиди. Отношенията им са обтегнати до крайност заради наркотиците и двете не са разговаряли от години. Мики неведнъж е изправена пред тежката задача да арестува собствената си сестра, но продължава да бди над нея отдалеч. Всичко се преобръща, когато Кейси изчезва, а в квартала се разкрива поредица мистериозни убийства на проститутки. Мики е твърдо решена да открие малката си сестра и насилника преди да е станало твърде късно…

Около създаването на „Ярка река“ има богата история. През 2009 година авторката Лиз Мур придружава американския фотограф Джефри Стокбридж до Кенсингтън, където той документира човешката цена на зависимостта от наркотиците и суровата действителност на улицата. Интервютата и записките, които писателката започва да води по темата, са основа на бъдещия роман, по който работи повече от десет години. В оригинал той излиза през 2020-а и само за няколко месеца предизвиква истински фурор – преди да се преведе по цял свят, книгата се продава в милиони екземпляри в родината си. В социалната мрежа за четене Goodreads пък вече е оценена с над 79 хил. читателски гласа. 

Advertisement

„Ярка река“ е проникновен разказ, сериозно изследване на отношенията в нетипична семейна среда и влиянието на тази среда върху индивида, но всичко това е съвършено вплетено в напрегнатата атмосфера на мистериозен трилър. Сюжетът пристрастява като дрога и оставя неизменен емоционален и почти физически отпечатък. 

Лиз Мур (р. 1983) е авторка на 4 романа, които са наградени с множество литературни отличия и са високо оценени от критиката и читателите. Нейни текстове се публикуват в различни списания, сред които и „Ню Йорк Таймс“. Мур преподава творческо писане в университета „Темпъл“ във Филаделфия.

Continue Reading
Advertisement