Connect with us

Кино

Четири драматургични текста са отличени в престижната селекция на EURODRAM 2022

Avatar

Публикувано

на

На 21 март българският комитет на Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод  – EURODRAM, едновременно с още 27 езикови комитета от цяла Европа, отличи три пиеси, писани на български език и препоръча за превод още една допълнителна. Тази година общо 335 члена на мрежата избираха между 806 непревеждани пиеси. На български бяха получени рекордните 51 текста. 12 от участниците в българския комитет трябваше да посочат три пиеси, които да препоръчат за превод към останалите членове на международната мрежа.

„Можем уверено да заявим, че българската драматургия се развива и авторите демонстрират все повече умения и смелост в текстовете си“, допълват още от българската комисия.

Тазгодишната селекция на EURODRAM 2022 г. е:

„Свободно падане“ от Екатерина Георгиева

Екатерина Георгиева е родена в Бургас и завършва НАТФИЗ в класа на професор Ивайло Христов. Година след завършването си влиза в трупата на Драматичен Театър „Стоян Бъчваров”. От 2017 година до този момент е в трупата на Сатиричен Театър „Алеко Константинов”. На независима сцена участва в представления като „Добре дошли в България”, реж. Гергана Димитрова;  „Freakshow”, реж. Ованес Торосян;  „Testdrive” – авторски моноспектакъл и др.

USER от Боян Иванов и Алексей Кожухаров

Advertisement

Боян Иванов е режисьор и автор, завършил режисура в класа на проф. Ханс Холман във Висшето училище за музика и сценични изкуства – Франкфурт на Майн. Автор на няколко пиеси, реализирани в България и Германия, както и на текстове за театър и сценарии към авторските му представления. Алексей Кожухаров е бакалавър по актьорско майсторство и магистър по режисура за драматичен театър от НАТФИЗ, с художествен ръководител проф. Здравко Митков. Има опит като актьор, режисьор, сценарист, драматург за кино, телевизия и театър.
Боян Иванов и Алексей Кожухаров започват съвместното си творчество с представленията „Отвътре“ и „Мисия Отело“ в Драматичен театър Пловдив. USER е последният им и най-дълго създаван съвместен проект. Работата по него продължава почти две години.

„Кратка пиеса за любов“ от Стефан Кръстев

Стефан Кръстев пише най-често в жанровете фантастика, фентъзи, антиутопия, трилър. Изучавал e богословие. От 13 години живее и работи в Плевен, в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Автор е на над 30 книги, дълги години е бил сътрудник в литературния сайт „Буквите“, плевенския седмичник „BG Север“ и др.

Допълнителната препоръка на комитета е пиесата „Транзит“ от Валерия Миневa-Лира.

Валерия завършва актьорско майсторство в класа на доц. Леонард Капон в ПУ „Пайсий Хилендарски“. От 2016 г. до 2019 г. е част от екипа на Драматично-куклен театър „Хенд” гр. Пловдив. През същия период, получава няколко награди за свои разкази и завършва дебютната си пиеса „Транзит“. Валерия Минева е автор и на пиесата за деца „Приказливко в Страната на думите“, както и на сборника с аудио разкази „Изкуството да бъдеш човек“. В момента тя учи магистратура по театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Advertisement

Трите отличени пиеси ще бъдат представени в рамките на 11-то издание на ProText през юни. Тазгодишният ProText отново ще бъде част от Фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт New Stages SouthEast.

 EURODRAM е европейска мрежа, която насърчава обмена между преводачи, автори и театралните сцени в Европа. Различните езикови комитети от Европа, Средиземноморието и централна Азия подготвят всяка пролет своя селекция от три текста.

Избраните пиеси ще бъдат представени на годишната среща на международната мрежа през 2022 г.

Координатор на мрежата от българска страна е Организация „36 маймуни“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement