Connect with us

Lifestyle

Шест от десет потребители търсят храни и напитки, които поддържат имунитета

Avatar

Публикувано

на

За силен имунитет

снимка: ПР

Резултатите са от глобално проучване на лидера в анализите на пазара на храни и напитки – Innova Market Insights

Потребителско проучване на агенцията за пазарни проучвания Innova Market Insights проведено през 2020 г. установява, че шест от десет потребители в света все по-целенасочено търсят храни и напитки, които да подкрепят имунитета им. А всеки трети признава, че през 2020 г. опасенията за състоянието на имунната му система се засилват в сравнение с 2019 г. Според анализаторите 54% от потребители твърдят, че са отделили време да се образоват относно хранителни съставки и процедури, които биха могли да засилят имунитета в обстановката на COVID-19.

Имунитетът е приоритет

COVID-19 пренареди приоритетите ни и през последната година думата „имунитет“ държи първенство в класациите на търсене по ключова дума в мрежата. Състоянието на имунната система не е просто тема за разговор, то изисква внимание и грижа и пандемията промени тренда от говорене към действие. Според Innova Market Insights една от водещите тенденции за 2021 г. може да се обобщи с израза „на вълната на имунитета“.

Advertisement

Трендът не се очертава да отшуми скоро и е недвусмислен: силният имунитет и доброто общо здраве заемат трайно първо място в мотивацията на потребителите в средата на засилена тревога и строги ограничения заради COVID-19.

„Тревожността, породена от пандемията от COVID-19, кара потребителите да поставят силния имунитет в центъра на своите приоритети“, посочва Лу Ан Уилямс, директор на подразделението Global Insights в Innova. „Средствата и продуктите за повишаване на имунитета ще играят важна роля през следващата година“, отчита тя и добавя, че „изследванията и интересът към функциите на човешкия микробиом (съвкупност от бактерии и вируси в човешкия организъм), както и към персонализирания начин на хранене и хидратация като път към укрепване на имунитета ще набират скорост“. 

Потребителското търсене

По какви критерии потребителят оценява полезните за имунитета храни, напитки и навици? В проучването се извеждат на предни позиции храните и напитките с естествено високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Налице е и нарастващ интерес към растителните съставки както в храните, така и в напитките.

Сред важните предпоставки за силата на имунитета традиционно са посочени и спокойният сън и добрата физическа форма.

Как реагира пазарът на бързооборотни стоки в сектора? 

Advertisement

Както може да се очаква, производителите с готовност отговарят на засиленото търсене, като лансират голям брой нови продукти, свързани с имунната защита на организма (т.нар. функционални храни и напитки). При пускането на нови продукти в световен мащаб делът на храни и напитки с функция в подкрепа на имунитета нараства на 1,65% през първите десет месеца на 2020 г. спрямо само 1% пет години по-рано. Сред тях присъстват продукти за бебета и малки деца (напр. бебешки млека), за активно спортуващи, както и масови продукти (напр. функционални води с натурална минерална вода, кисело мляко, ферментирали напитки).

В заключение – трендът към здравословния начин на живот и хранене се ускори от пандемията, но ще се настани трайно в ежедневието ни като потребителски навици и търсене. И съвсем естествено отваря нови пазарни ниши и огромно поле за иновации в продукти и услуги.

Линк към източник: https://www.innovamarketinsights.com/covid-19-drives-prioritization-of-immune-health/

Continue Reading
Advertisement