Connect with us

Събития

Ян Фабър в Топлоцентрала през април

Avatar

Публикувано

на

“Възкресението на Касандра”, снимка: ПР

В две последователни вечери – на 15 и 16 април 2022 г., в Голямата зала на Топлоцентрала ще се играе едно от последните представления на Ян Фабър – “Флуидната сила на любовта”. Ден по-късно, на 17 април, на Голяма сцена под режисурата на Фабър и по текст на многократно награждавания италиански сценарист Руджеро Капучо ще бъде поставен и моноспектакълът “Възкресението на Касандра”.

В днешните социални мрежи човек може да избира от 70 различни пола. И въпреки това, разкриването на половата идентичност остава дързък акт. Във “Флуидната сила на любовта“ Ян Фабър осмива етикетирането на сексуалността с игрив и напълно разюздан хумор. Представлението разкрива уникална палитра от всякакви форми на любов, преобръща рационалното мислене, издигайки свободата, която идва с любовта, едновременно жизнено важна, но и лесно изплъзващата се – като течността, от която всички сме направени. Защо изпитваме нужда да даваме име и публичност на сексуалността ни, на пола и на любовните ни предпочитания? Не можем ли всички да бъдем просто човеци, да се уважаваме взаимно и да уважаваме любовта, която изпитваме към други човешки същества?

“Флуидната сила на любовта” е хореографски спектакъл, който ни подканя да “не желаем да бъдем нещо определено”, предлага ни свободата, мистерията на трансформацията, отправя почит към промяната и към човешката ни идентичност. Девет талантливи актьори създават появилото се през 2020 – 2021 година по време на социалното дистанциране представление на Ян Фабър – вдъхновяващ театрален спектакъл от текст, действие, танц и цяла палитра идентичности, сексуалност и любов.

Моноспектакълът “Възкресението на Касандра” разказва за съживяването на троянската жрица Касандра – митологичен персонаж, чийто образ е особено интересен днес, във време на кризи и световна катастрофа. Човечеството е изправено пред твърде много проблеми: глобални пандемии, военни конфликти, тонове пластмаса в океана, унищожаването на Амазонската джунгла, глобално затопляне. Касандра е известна с дарбата си да предвижда бъдещето, което гърците наричат “мантея”. Поетичният и вдъхновяващ сценарий е на Руджеро Капучо, а в образа на Касандра се превъплъщава немската актриса Стела Хьотлер, получила международно признание с този моноспектакъл. Пророчествата й тревожно алармират: трябва да се грижим по-добре за майката Земя и съкровищата тук. Всичко опира до това: “Природата винаги ще се завръща и ще взима това, което й принадлежи. Ако я нараниш, ще те погуби.“

Advertisement

В седмицата преди двата спектакъла на Ян Фабър, Топлоцентрала ще посрещне интернационалния проект “Механики на дистанцията” на унгарската компания SIN Art и хореографа Мате Месарош. Проектът ще се реализира под формата на партисипативен пърформанс с публика на 11 април и 2-дневен уъркшоп на унгарските и български танцьори, който на 12 април ще прерасне във втори партисипативен пърформанс, този път само с български артисти. И двата спектакъла ще бъдат из цялата сграда на Топлоцентрала, а публиката ще съучаства в тях. Благодарение на това, центърът за съвременни изкуства ще бъде показан и преживян по нов, вълнуващ и неочакван начин.

“Механики на дистанцията” ще гостува в Топлоцентрала по покана на ACT фестивал за свободен театър в рамките на Perform Europe – платформа, която създава условия за пост-пандемични турнета на 19 европейски копродукции, 2 от които се осъществяват от ACT в партньорство с различни европейски колективи. Вторият театрален проект по Perform Europe у нас – “Биотоп” – ще бъде в началото на юни в партньрство с нидерландската мултидисциплинарна група United Cowboys.

Билети за двата спектакъла на Ян Фабър може да намерите в мрежата на Eventim – за “Флуидната сила на любовта” тук и за “Възкресението на Касандра” тук

Билетите за пърформанса “Механики на дистанцията” на 11 април са тук, а за разходката след него на 12 април от 16 ч. тук и от 18 ч. тук

Програмата на РЦСИ “Топлоцентрала” следете на www.toplocentrala.bg

Advertisement